Polisområdeschef Lena Matthijs uppmanar allmänheten att inte spekulera om bränderna i Vara i sociala medier utan vända sig till polisen med tips i stället. Foto: SVT

Polischefen som utreder brott på fritiden

Uppdaterad
Publicerad

Polischef och deckarförfattare. Två yrken som går hand i hand för Lena Matthijs som sedan årsskiftet bossar över hela Älvsborg samtidigt som hon skriver böcker om Boråspolisen.

Inne på Lena Matthijs kontor står den gamla skylten med polisens emblem lutad mot ett element. Den är lite smutsig efter att ha utstått vind och väder uppe på polisstationens tak i Borås, men slänga den vill hon inte. På dörren in till kontoret hänger en svartvit bild med flera zebror på som står uppradade jämte varandra.

– Jag har målat den själv. 1986 var det, precis efter jag börjat jobba som polis, säger hon.

Kände sig udda

På bilden är alla zebror randiga förutom en som är prickig, Lena Matthijs själv. För det var så hon kände sig i början av sin karriär prickig bland de randiga kollegorna, lite udda och egen. Egenskaper som har tagit henne ända till jobbet som polisområdeschef för Älvsborg.

– Som chef är jag en som försöker inspirera min omgivning, prestigelös och informell, säger hon.

Polisområdets utmaningar

Samtidigt som Lena Matthijs tog över rollen som polisområdeschef i början av året skedde en stor omorganisation av myndigheten som resulterade i sju polisregioner. Alla med sina egna utmaningar där Älvsborg hamnar någonstans mittemellan.

– Det är en lagom polisiär utmaning att ta sig an. Det finns grov kriminalitet, utanförskap och hur mycket som helst att göra. Men både storleken på utmaningarna och polisstyrkan är hanterbara.

”Det värsta som hänt mig som polis”

Under sina år som polis har Lena Matthijs varit med om mycket, och det finns händelser som stannat kvar hos henne länge.

– Jag var ute på en trafikolycka där en ung tjej dog i mina armar i väntan på ambulans. Vid en annan trafikolycka var jag tvungen att delge en pappa att hans hustru och två barn omkommit, det var nog en av de värsta sakerna jag varit med om, säger hon.

På 90-talet var Lena Matthijs Sveriges enda kvinnliga insatspolis. I dag innebär hennes jobb att hon inte är ute på fältet något som hon saknar men som hon får utlopp för i sitt författarskap där hon skriver böcker om Boråspolisen.

– Verkligheten här är mitt jobb och då är jag fokuserad på de frågorna som jag ska hantera som chef. I böckerna är det ju jag som är utredaren och jag får vara det som jag alltid ville vara.

Lena Matthijs skriver just nu sin femte bok om Boråspolisen. Den kommer att utspela sig i Svenljunga men har med sig historier från hennes hembygd i Ulricehamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.