Mia Gustafsson bor nära lokalen som besköts Foto: SVT

”Det small till ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagskvällens skjutningar i Göteborg är en del av de pågående gängkonflikterna i Biskopsgården.

De uppgifterna gick polisen ut med under torsdagen.

En av skottlossningarna ägde rum intill ett bostadshus.

Skottlossningar i Göteborg

– Jag tror det var pistolskott för det small till ordentligt. Två dubbelskott om man säger så. och så ekade det här emellan husen, säger Mia Gustafsson som bor intill huset som besköts.

I en första skottlossning vid 19.30-tiden träffades fönstren till en ungdomsförening intill Friskväderstorget. Ingen skadades, och enligt polisen var inte föreningen målet.

– Jag såg ett par killar som sprang in på gården, men jag vet inte om de var beskjutna eller bara folk som var rädda och sprang, säger Mia Gustafsson.

Senare, vid halvtolvtiden på kvällen besköts två bilar på två olika platser vid Norrleden på Hisingen. Två män i 20 till 30-årsåldern skadades vid skjutningarna. Senare greps två misstänkta gärningsmän.

– Vi har två personer gripna och anhållna misstänkta för mordförsök och vi kan inte utesluta att det kommer att göras ytterligare gripanden, säger polisens presstalesman Jan Strannegård.

Hämnd kan ligga bakom

Enligt medieuppgifter blev en av de misstänkta männen själv skjuten i februari, och polisen uppger att hämnd kan vara ett motiv bakom gårdagens skjutningar.

I den första skjutningen träffades fönsterrutor till en ungdomsförening vid Friskväderstorget, som även tidigare varit utsatt för skottlossningar. Men polisen tror inte att det handlar om ett angrepp mot själva föreningen.

– Vi tror inte att föreningslokalen var målet för skjutningen, utan det kan vara så att skott har träffat lokalen av ren olyckshändelse, säger Jan Strannegård.

Dödsskjutningar i Göteborg 2015

18 mars: Två män skjuts ihjäl i Biskopsgården

15 april: En man skjuts i Brämaregården

16 april: En man skjuts ihjäl i Angered.

15 maj: En man skjuts i Bergsjön

4 oktober: En man skjuts ihjäl i Gårdsten.

Totalt antal skjutningar i Storgöteborg i år: 26

Antal skadade: 25

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet