Foto: SVT

Polisen granskar misstänkta hatbrott på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters rapportering om de rasistiska trakasserierna mot Prince Hassan Saad i Borås har polisen nu beslutat att titta på ärendet igen. – Om en person har gjort så här många anmälningar måste våra varningssystem vinka till. Vi ska prata med målsäganden igen, säger Tomas Jansson, lokalpolisområdeschef.

Som SVT Nyheter i går kunde berätta har Prince Hassan Saad och hans familj blivit utsatta för rasistiska hot och trakasserier under flera års tid. De har utsatts för en misstänkt mordbrand och fått en sten inkastad genom vardagsrumsfönstret.

Trots 37 separata anmälningar har inga åtal väckts. Polisen i Borås gjorde bedömningen att det inte går att bevisa vem som har begått de misstänkta hatbrotten. Men nu gör de ett nytt försök.

– Vi kommer att sätta oss ner och titta på ärendet igen. Vi ska också ha en dialog med målsäganden i det här fallet, säger Tomas Jansson på Boråspolisen.

Välkomnar beskedet

Prince Hassan Saad gläds över beskedet och har goda förhoppningar om att polisen den här gången kommer att kunna leda fallet till åtal.

– Jag välkomnar det. Jag är 80 procent övertygad om att om de sätter sig ner och tittar på det här igen kan de åtala några, säger han.

Han berättar att han har fått hjälp av jurister i Göteborg som tror sig ha identifierat ett antal personer bakom trakasserierna. Han tror sig också veta vem som låg bakom branden i familjens lägenhet.

– Men polisen har varit nonchalant och ointresserad. Man ska inte acceptera att någon blir innebränd för att de inte passar in eller ser annorlunda. För mig är alla människor lika värda.

Självkritik

Polischefen Tomas Jansson tycker att de själva måste bli bättre på att utreda hatbrott. Det handlar om att ställa rätt frågor när anmälan görs, och även när anmälan granskas. Han är självkritisk.

– Vi kommer absolut att jobba vidare med detta under kommande höst. Det har vi satt oss ner och pratat om efter skriverierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.