IFK Göteborg möter AIK på Gamla Ullevi. Foto: Arkivbild/Daniel Stiller/Anders Wiklund

Stor polisinsats under IFK-matchen

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagskvällens fotbollsmöte mellan IFK Göteborg och AIK krävde en stor polisinsats. Men strax efter matchens slut var det fortfarande lugnt.

– Nu går människor ut från arenan, så det kritiska kan börja nu innan folk kommer på bussen hem, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman strax efter nio på torsdagskvällen.

Då var det klart att IFK vunnit matchen med 3-0.

Tidigare på kvällen berättade Strannegård om polisens särskilda styrka som finns på plats runt arenan. De räknade då med uppemot 1000 tillresta supportrar.

– Vi ska hjälpa till med säkerheten så att alla ska känna sig säkra. Det kommer ju antagligen bli utsålt, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

IFK Göteborg ligger på tredjeplats i allsvenskan inför kvällens möte, och AIK innehar sjätteplatsen. Båda räknas som topplag. Det är alltså bäddat för en folkfest, förhoppningsvis utan bråk. Strannegård vill inte uppge om polisen ser mötet som en högriskmatch.

– Vi gör ju olika bedömningar inför varje match. Men idag kommer det vara många tillresta, och då har vi dimensionerat styrkan efter det.

Stor polisstyrka och rytteri

Hur många poliser kommer finnas ute i kväll?

– Vi går aldrig ut med exakta siffror på det, men vi har en polisresurs som vi tror ska räcka. Vädret verkar ju vara med oss också, säger Strannegård.

Även ridande poliser, polisrytteriet, kommer att finnas på plats vid Gamla Ullevi.

IFK:s tränare också laddad

På IKF Göteborgs hemsida uppger Jörgen Lennartsson, lagets tränare, att matchen är en fajt han gläds över.

– Det är en match som talar för sig själv, en av de största i svensk fotboll, säger han.

Två omhändertagna

Klockan kvart i sex på kvällen var det fortfarande lugnt ute på stan.

Strax efter sju på torsdagskvällen rapporterade polisen att två personer omhändertagits för ordningsstörning på Sten Sturegatan, och strax före nio omhändertogs en person för fylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.