Han har varit med och fattat beslut om att hota flera hundra fastighetsägare med vite. Foto: SVT

Politikern släpper ut smutsigt avloppsvatten

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden i Vara har varit med och beslutat om att hota flera hundra fastighetsägare med böter för att de inte åtgärdat sina enskilda avlopp. Men sitt eget avlopp har han inte ordnat. Bengt-Olof Fredén (C) sitter dessutom i styrelsen för organisationen Svenskt Vatten.

Han pekar på brunnen, en gammal trekammarbrunn från mitten av 60-talet. Någon efterföljande rening finns inte. Trots att det redan 1969 blev förbjudet att släppa ut avloppsvatten som bara genomgått slamavskiljning. Vattnet leds via ett rör ut i ett dike.

– Fosfor och kväve går ju ut nästan allting va, säger Bengt Olof Fredén (C).

Val 2014: Västsverige

SVT Västnytt besöker Bengt-Olof Fredéns fastighet som likt många andra i Vara kommun ligger på landsbygden. Han har liksom 3 500 andra kommuninvånare ett enskilt avlopp.

Som ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden har han varit med och fattat beslut om att hota flera hundra fastighetsägare med vite på 50 000 kronor om de inte åtgärdar sina avlopp. Men sitt eget avlopp har han inte åtgärdat.

– Nu har jag inte bett om att få bli miljönämndens ordförande, säger Bengt-Olof Fredén

Dyra böter

Lars Svensson bor i Vara kommun och är en av dem som hotas av kommunen med böter på 50 000 kronor om han inte inom kort åtgärdar sitt eget avlopp. Han är upprörd över ordförandens agerande.

– Det finns ju inget annat ord än att det är ju skandal. Han borde ju föregå med gott exempel. Han borde ju ordna sitt avlopp först av alla, säger Lars Svensson.

Till skillnad från Lars Svensson ligger inte Bengt-Olof Fredéns fastighet i ett av de områden som kommunen har prioriterat. Och ordföranden har därför ännu inte fått något vitesföreläggande. På kommunen har man viss förståelse för irritationen.

– Jag kan absolut ha förståelse att det sticker i ögonen på folk. Men vi kan inte göra någon skillnad, utan när vi kommer till det området så förelägger vi, säger Caroline Hagström, miljöchef i Vara.

Ser inget problem

Ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden sitter dessutom i styrelsen för branschorganisationen Svenskt Vatten, som har som budskap ”Friskt vatten, rena sjöar och hav”, men Bengt-Olof Fredén ser inget problem med att ha det uppdraget och samtidigt ha sitt orenade avlopp.

– Skulle man vara världsbäst på allting först innan man kan ta något uppdrag. Då kan ingen ta några uppdrag, säger han.

Bengt-Olof Fredén säger att han ska åtgärda sitt avlopp, men att det nog blir först hösten 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet