Räkorna i rätten

Uppdaterad
Publicerad

På Kustbevakningen bilder syns tydligt hur fiskaren kastar en fångst med räkor överbord. Nu hålls rättegången i Uddevalla tingsrätt om brott mot fiskelagen.

Sedan 2009 är det förbjudet kasta småräkor överbord för att kunna fiska upp större som ger mer betalt. Nu ska lagen prövas för första gången.

– Det är viktigt att domstolen ser allvarligt på sådana här överträdelser. Annars försvinner incitamentet för att fiska lagenligt, säger Ingemar Berglund, vikarierande generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Debatten om utkast av räka och så kallad ”high grading” har varit stor inom räkfiskebranschen de senaste åren. Det handlar helt enkelt om att man dumpar den del av fångsten som ger sämst inkomst.

Sommaren 2014 filmade Kustbevakningen hur en fiskare kastade flera lådor med räkor överbord. Det som kastades var den minsta räkan, den så kallade lusen. Havs- och vattenmyndigheten åtalsanmälde händelsen och i maj förra året lämnades stämningsansökan in till Uddevalla tingsrätt.

– Han har sorterat sin räkfångst och behållit de stora exemplaren men kastat småräkan överbord, sa då kammaråklagare James von Reis till SVT Nyheter Väst.

Motivet som fiskaren uppgett är att det var meningslöst för honom att behålla småräkan eftersom den inte går att sälja och ingen vill ha den. SVT Nyheter Väst har tidigare varit i kontakt med den misstänkta mannen.

– Det känns inte bra i hjärtat att ha hamnat i den här situationen. Speciellt när både danskar och norrmän och andra gör samma sak som jag, sa han då.

Eftersom lagen nu prövas för första gången finns ingen praxis. Fiskaren riskerar nu böter. Men för HaV är frågan betydligt större än så.

– Nu finns ju ett utkastförbud och en landningsskyldighet för fler kvoterade fiskearter. Så det är viktigt att vi kan följa upp införandet, säger Ingemar Berglund.

Enligt Ingemar Berglund diskuteras det flitigt inom EU om hur det ska gå till för att kontrollera hur reglerna efterlevs.

– Flygbevakning är inte effektivt. Istället pratas det om observatörer eller kameror ombord, säger Ingemar Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.