Vic Vem släpper ny platta. Foto: SVT

Rapparen Vic Vem har medicinen som behövs

Uppdaterad
Publicerad

Vic Vem är en av Sveriges viktigaste hiphop-artister, och i dagarna släpper han sin nya platta Medicinen. Men hans arbete sträcker sig bortom musiken.

Göteborgske Viktor Hultin, eller Vic Vem som han kallar sig, är för många en av hiphop-Sveriges viktigast artister.

– Lyckligtvis är jag inte samma person idag som för tio år sedan, för då hade jag inte ens levt i dag, säger Vic Vem.

Vic Vem föddes och växte upp i Majorna i Göteborg. Under 90-talet upptäckte han hiphopen bland annat genom Tupac och började i högstadiet göra egen musik. Men det dröjde till 2013 innan Vic Vems solodebut Villkorslös fick se dagens ljus och vägen dit har varit minst sagt slingrig.

Droger och destruktivitet

Ungdomstiden präglades av droger och destruktivitet, parallellt med studier och ett stort intresse för samhällsfrågor. Vic Vem var den som skolkade från skolan för att få tid att läsa Noam Chomsky.

– Jag har i perioder varit på en nivå där jag inte ens har klarat av att bädda min säng eller ta på mig mina strumpor, berättar Vic Vem.

En trogen publik

Idag lever han ett lugnt familjeliv samtidigt som musikkarriären tagit fart. Vic Vem är en artist som verkligen når ut. När han publicerar en dikt på sociala medier når han efter ett par veckor över 60 000 personer. Han har en trogen publik och hans texter berör många.

– Att utlämna mig på det sättet är befriande för mig, hävdar han.

Hjälper unga i förorten

Nu är han aktuell med en ny platta, Medicinen, men hans arbete sträcker sig bortom musiken. Han har varit med att grunda rörelsen Mer än ord, som hjälper ungdomar i Göteborg med kreativa uttryck. Många av de flera hundra medlemmarna bor i förorten och Vic Vem menar att det innebär att de måste skrika högre för att höras:

– Jag vet inte mer än någon annan, däremot vill jag uppmana folk till att tänka själva. Det är det som är medicinen, tror jag. Därför heter skivan Medicinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.