Genrebild. Foto: TT

Rekordmånga donationer i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

82 personer har fått nya organ vid Sahlgrenska universitetssjukhuset under första halvåret.

– Vi ligger lika högt som Norge för första gången, och de ligger högt,  säger Bertil Andersson, regionalt donationsansvarig läkare i Västra Götalandsregionen.

21 donatorer har bidragit till att 82 personer har fått nya organ. Det rör sig om många olika sorters donationer där njurar är det vanligaste organet.

Bertil Andersson tror att ökningen beror på att de anställda utbildats och kunnat förberedas på den känslomässiga situation som både de och anhöriga ställs inför.

– Vi har satsat på att professionen ska vara förberedd i frågan, säger Bertil Andersson. Om man är osäker så blir det svårt. Det är en stor fråga att först meddela att en anhörig har avlidit och sen direkt fråga om organdonation.

Han berättar att allmänheten ofta är potivit inställd till organdonation, men att vissa säger nej när de väl ställs inför faktum när en anhörig gått bort.

– När du väl står där i din sorg är det inte lika lätt att svara på frågan, säger Bertil Andersson.

Sahlgrenska har också satsat på en film där man går igenom det svåra samtalet.

Efter att en person har dödförklarats har sjukvården 24 timmar på sig att transplantera organet till en mottagare.

– Ofta tar vi upp diskussionen innan någon dödförklaras, men det är viktigt att inte kräva ett svar då, säger Bertil Andersson.

Organdonationer

Det har gjorts

35 njurtransplantationer

18 levertransplantationer

10 lungstransplantationer

9 hjärttransplantationer

5 bukspottkörteltransplantationer

Den första april 2015 stod 739 personer i kö för att få nytt organ.

Källa: livsviktigt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.