Foto: SVT

Repmånaden är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Senast Trängregementet i Skövde genomförde en repövning var för nästan 20 år sen, men tiderna har förändrats och nu är det dags igen.

2010 var det slut med värnpliktsförsvaret i Sverige, eller om man ska vara mer korrekt, det blev vilande. Istället finns det en frivillig försvarsmakt byggd på anställd personal.

Stor förvåning

På Trängregementet i Skövde har man inte haft någon reputbildning sedan 1996, och förvåningen var stor för 23 stycken som gjorde lumpen för runt tio år sen,  att de nu blev inkallade.

– Jag var helt säker på att det aldrig skulle bli något sånt här mer, säger Sebastian Adielsson, trafikman.

– Så vad tänkte du när du fick reda på att du skulle göra en repövning?

– Vad skoj.

Regeringsbeslut

Det är på grund av det osäkra läget i omvärlden som regeringen förra året beslutade att de som tidigare har genomgått en grundutbildning inom försvaret och fortfarande är krigsplacerade, ska kunna beordras till en repetitionsutbildning.

– Det är för att öka krigsdugligheten på våra förband. De har inte varit ute och skjutit med en AK5:a eller varit på ett militärt förband på tio år. Ska vi kunna ha de krigsplacerade vill vi att de ska kunna göra det som de ska kunna göra, säger Fredrik Holmgren, kapten Trängregementet.

Vilken form verkar de vara i då?

– När de utbildades så använde vi väldigt mycket överinlärning. De kommer ihåg väldigt mycket mer än vad jag trodde.

De som nu deltar i repövningen ser fördelar med att återigen dra på sig grönkläder.

– Jag tycker att det är bra att man får komma in igen och repetera lite så att det man har gjort tidigare inte är bortkastat, säger Sebastian Adielsson.

Ingen ärtsoppa

I tio dagar pågår utbildningen. De flesta inkallade är nöjda, men igår när SVT Nyheter Väst var där, en torsdag, så saknade flera det självklara.

– Det är torsdag och jag har laddat för det här nu, men det blev ingen ärtsoppa, suckar Sebastian Adielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.