Foto: SVT

Riskerar vite efter takrenovering

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Göteborgs spårvägar kan riskera vite för att inte ha upphandlat en mångmiljonrenovering av taket på en av vagnhallarna i Göteborg. Istället valde bolaget själv en byggare.

Vagnhallarna i Göteborg har varit med länge. Den i Majorna har delar som byggdes redan på 1920-talet, och har stått sig under många års service och reparationer av stadens spårvagnar. Men i våras visade det sig att taket höll på att trasas sönder.

– Det som har hänt är att det har kommit ner fukt i takstolarna som gör att vi har fått in röta i byggnaden. Det innebär att takläggning kan rasa ner, säger Lars-Börje Björfjäll, vd vid Göteborgs spårvägar. 

Riskerar rasa

Om inte taket renoveras riskerar allt att rasa ihop helt. Ett besked som totalt tog Göteborgs spårvägar på sängen. För om vagnhallen skulle stängas, skulle hälften av all spårvagnstrafik tvingas ställas in. Det är cirka 70 000 resor om dagen.

Borde inte ni ha kunnat förutse det här? Det är ju ett tak från 1920-talet

– Man kan ju tycka det, men problemet är att taken har varit inkapslat i gips vilket har gjort att man inte kunnat se vad som hänt med taket när det gäller fukt och röta, säger Lars-Börje Björfjäll, vd vid Göteborgs spårvägar.

Tog för lång tid

För att hitta en entreprenör att fixa taket måste Göteborgs spårvägar enligt lag göra en offentlig upphandling, där vem som helst kan vara med och lämna in en offert.

Men det har man inte gjort.

En sådan upphandling skulle ta flera månader, vilket bolaget ansåg att man inte hade tid med.

Istället valde man att gå sin egen väg och själv välja ut en entreprenör, i en affär som beräknas kosta 34 miljoner kronor.

Har ni tänkt på att ni kan bryta mot lagen med tanke på att ni inte gör en offentlig upphandling?

– Det är en viktig fråga, men den viktigaste frågan för min del har handlat om våra medarbetare och möjligheten att utföra vårt uppdrag att sätta spårvagnstrafiken i Göteborg. Det är det som avgjort hur vi agerat.

Men har ni bollat frågan om att ni kanske bryter mot lagen och kan riskera vite?

– Nej.

Ni har inte heller kollat med era jurister eller Göteborgs stads jurister?

– Nej vi har inte kollat med juridiken i den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.