Rosa rök väckte frågor i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen steg den återigen mot göteborgshimlen – den rosa röken.

Flera personer hörde av sig till SVT med oroliga frågor. En man vittnade om ”rosa moln” på himlen. En kvinna var orolig över röd och lila rök.

Källan till röken visade sig vara skorstenen på Renovas anläggning för sopförbränning i Sävenäs. En markant rökpelare med tuggummirosa färg reste sig vid lunchtid mot himlen från anläggningen.

– Vi eldar läkemedel. När jodatomer förångas bildas den violetta och rosa röken. Det är helt ofarligt, säger Tord Linqvist som är driftingenjör på Renova.

Även förra fredagen rykte det rosa från Renova av samma anledning. Sopförbränningstationen fick då informera allmänheten via sin hemsida efter ryktespridning. Bland annat spreds uppgifter om att det var enhörningar som brändes, och att sockervadd tillverkats i hemlighet i flera år.

I själva verkat var det även då förbränning av läkemedel vars bäst-föredatum passerats.

Rosa rök – så funkar det

  • Jod bildar en violoett ånga vid förbränning över 1000 grader.
  • Röken är inte farlig.
  • Läkemedel med utgånget bäst före-datum behöver destrureras för att inte hamna i avloppet.

Källa: Renova

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.