Falsk hemtjänst lurade Rune, 94

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kväll när 94-årige Rune Johansson satt hemma i sin lägenhet och tittade på Skavlan ringde hemtjänsten på hans telefon och sa att de ville komma upp och titta till honom. Men det var inte hemtjänsten – i stället blev han bestulen. Nu vill han varna andra.

– Släpp inte in någon främmande människa, säger de att de är från hemtjänsten och inte har nyckel, säg att de ska gå och hämta den, säger Rune Johansson till SVT.

Men Rune gjorde det han ångrar i dag, han släppte in de båda kvinnorna i lägenheten. En satte sig och pratade med honom i köket, medan den andra kvinnan bad att få se lägenheten.

Efter en kort stund avlägsnade sig besökarna för som de sa ”nästa hembesök”.

– Jag hade lite misstankar så jag tittade i plånboken men pengarna låg kvar, det var ju skönt, så jag gick och la mig men vaknade mitt i natten orolig och började tänka på mitt visa-kort, säger Rune Johansson.

– Jag rullar ut till köket och får se att Visakortet är borta.

”Mycket räkningar nu”

Kvinnorna hade också fått tag på koden till kortet och lyckats plocka ut 16 000 kronor.

– Det är mycket räkningar nu i december. Jag hade behövt pengarna. Men polisen säger att jag nog ska få tillbaka dem.

Det var obehagligt detta förstås?

  – Usch, jag har inte sovit sen klockan två i natt. De var så mjuka och fina och så är det så här.

Polisen i Göteborg bekräftar att man tagit emot en anmälan gällande stöld. De hoppas kunna identifiera gärningsmännen med hjälp av övervakningskamera vid bankomaten där uttaget gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.