Foto: SVT

Rutinoperation gick fel

Uppdaterad
Publicerad

I sin anmälan skriver mannen att ”blodet sprutade som ett vulkanutbrott”. NU-sjukvården kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg.

Trots att ingreppet betraktades som en ren rutinåtgärd fick en patient som opererades för navelbråck oerhörda problem. I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, berättar patienten, en 42-årig man, att han direkt efter operationen kände att något var riktigt fel.

Det gick upp för honom om inte förr så när sköterskorna skulle lägga om såret första gången ”då sprutade blodet rakt upp som ett vulkanutbrott”, skriver mannen i sin anmälan.

Därefter följde den ena komplikationen efter den andra, även om operationssåret läkte bra uppstod en ny rodnad runt naveln med nya sjukhusbesök och förnyad operation som följd.

Kritik mot både läkare och sjukhus

Nu kritiserar IVO dels den ansvariga läkaren, dels NU-sjukvården som vårdgivare. Läkaren anses ha utfört en operation av navelbråcket med nätinlägg som inte skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkaren kritiseras även för brister i dokumentationen.

Läkaren själv anser att hen följt tillverkarens rekommendationer och att operationen utfördes komplikationsfritt.

Kritiken mot NU-sjukvården handlar om att de brustit i sin anmälningsskyldighet enligt lex Maria. Trots att sjukhusledningen bedömde det inträffade som en vårdskada gjordes aldrig någon anmälan.

IVO avslutar ärendet med den framförda kritiken och har inte för avsikt att granska läkarens yrkesutövande ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.