Foto: SVT

Så ska barn som far illa hjälpas

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Västra Götaland ska bli bättre på att fånga upp barn som far illa.

Sedan årsskiftet finns ett specialteam som vårdpersonal kan kontakta om man misstänker att nåt är fel.

Misstankar om att barn far illa ska anmälas till socialtjänsten. Det säger lagen. Men det är inte alltid så enkelt.

– Dels finns inte alltid synliga bevis, utan bara misstankar. Det kan handlar om att ett barn kommer i för tunna kläder på vintern eller att ett barn berättar lite vagt om att de har svårt att sova, och att det är bråk hemma, säger Charlott Hveem, projektledare för barnskyddsteamet.

Många vill ha råd

I de lägena kan det vara skönt att ha någon att ringa och fråga om råd. Det nya barnskyddsteamet i Västra Götalandsregionen består av fyra personer med olika kompetenser. Charlotte Hveem är polis och socionom i botten. Beroende på ärendet kan det vara mer aktuellt att prata med antingen barnläkare, psykolog eller barnkirurg.

Teamet ska serva hela regionen, såväl privata som offentliga vårdinrättningar. Och behovet finns, det framgår av en nyligen genomförd enkätundersökning i regionen. Av de drygt 400 personer som svarat uppger 95 procent att det finns ett behov av att rådfråga specialutbildad personal.

Förutom att ge stöd i enskilda ärenden kommer teamet också erbjuda föreläsningar för vårdpersonal runtom i regionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.