• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Så ska du göra om ditt barn blir mobbat

Publicerad

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska göra om man själv får elaka kommentarer eller ser en kompis få det. Och hur ska man som förälder egentligen resonera?

Nätmobbning kan se ut på flera olika sätt. Det kan vara att någon skriver något kränkande, att någon tar ett foto eller filmad och det läggs upp på nätet mot ens vilja, och att vara tyst. Att vara tyst innebär i det här fallet att man inte låter andra vara med, eller stänger ute andra.

– Det kan vara när man spelar och inte får vara med och spela på samma server, om man spelar Minecraft. Om man i klassen har en facebook-grupp och varje gång man skriver något så får man inget svar eller någon som gillar det trots att man ser att det har blivit läst. Alltså att man blir behandlad som luft fast på nätet, säger Olle Cox, projektledare och nätexpert på antimobbningsorganisationen Friends.

#mobbning

Värst i de anonyma apparna

Det är i de populäraste apparna och sajterna där mest mobbning sker. Men det finns även en grupp appar där anonymitet är möjligt, och som lockar fram flest elaka och kränkande kommentarer. På facebook och instagram är anonymitet inte riktigt möjligt på samma sätt, om man jämför med andra appar som nästan går ut på att man ska vara anonym.

– Värst är det på sajten ask.fm. Där kan man välja att vara anonym och ställa frågor till varandra. Sen finns appen Secret, där bygger man upp ett nätverk utifrån sina telefon- eller facebookvänner, och man kan inte se vem som skriver vad, säger Olle Cox.

Men vad ska man då göra om man själv blir mobbad på nätet eller ser någon annan bli det? Och hur ska man som förälder tänka för att det här ska bli en naturlig del av ens dialog med sina barn? I klippet ovan tipsar nätexperten Olle Cox om hur du ska göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet