Det finns tio vätskestationer längs banan så ingen ska behöva springa törstig. Foto: TT

Så undviker du kollaps under Göteborgsvarvet

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsvarvet är inte bara stor fest. Varje år tvingas löpare uppsöka akutvård och förra året avled en 27-årig deltagare. Här är tävlingsläkaren Claes Mangelus bästa tips inför halvmaran.

Drick ordentligt innan du börjar springa och drick lite vid varje vätskestation! Det är läkaren Claes Mangelus bästa råd inför Göteborgsvarvet.

– Varje år är det mellan 60 och 80 löpare som kollapsar och som tas om hand på grund av att de är medvetslösa, berättar Claes Mangelus, Göteborgsvarvets tävlingsläkare.

Göteborgsvarvet 2015

De behandlas på någon av de tio sjukvårdsstationerna som finns längs hela den 21 kilometer långa banan. Nytt för i år är att det kommer att finnas en defibrillator, en hjärtstartare, på varje sjukvårdsstation, utöver de sex som finns hos de sex cyklande sjukvårdarna.

Vilka är det som är i riskzonen för att kollapsa?

– Det är vana löpare som är vana att springa tio kilometer utan att behöva dricka. Men springer man 21 kilometer så klarar man sig inte utan vätska, säger Claes Mangelus.

Drick ofta

En annan riskgrupp är ganska vältränade löpare med en bra tid att försvara som har en tendens att inte lyssna på kroppens signaler utan springer tills de stupar. Det finns tio vätskestationer längs banan så ingen ska behöva springa törstig.

– Se till att vara väl uppvätskad innan start och drick lite vid varje vätskekontroll, säger Claes Mangelus.

En person avled

Det är inte heller bra att springa med infektion i kroppen eller att ha festat loss kvällen innan. Förra året dog en 27-årig man som fick hjärtstopp direkt efter målgången.

– Ja det var så tragiskt, varvet ska vara en folkfest och så hände detta. Vi har inte hittat en säker orsak till dödsfallet men han föll bokstavligen i armarna på en mycket erfaren läkare och blev omhändertagen direkt. Tyvärr gick det ändå inte att rädda hans liv.

Flest skador i slutet

De flesta skadorna inträffar i senare delen av loppet och vid målgången finns flera intensivvårdstationer och ett intensivvårdstält. Ambulanser finns runt hela banan för att kunna köra svårt skadade till sjukhusen. 200 sjukvårdsvolontärer är utspridda på sjukvårdsstationerna, varav ett 20-tal läkare.

Och det ståendet rådet från Claes Mangelus är att omedelbart bryta loppet om du känner dig dålig eller får andra symptom som till exempel: upphörd svettning med kall hud, tungt att andas, illamående, kräkningar eller obehagskänsla eller smärtor i bröstet. Om du inte blir bättre på 5-10 min efter du brutit, sök kontakt med sjukvårdarna.

Många tvingas till vård

2014 var det 711 löpare som avbröt loppet, 22 personer kördes med ambulans för intensivvård och tre personer fick hjärtstopp, varav en 27-årig man avled.

2013 var det 1940 löpare som avbröt, 72 fördes med ambulans till sjukhus och ett 60-tal behandlas med dropp längs banan. 2013 det ovanligt varmt, vid 14-tiden var det runt 26 grader. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgsvarvet 2015

Mer i ämnet