Sälen har simmat hela vägen från havet till Bohus fästning i Kungälv. Foto: Martin Pettersson

Sälsynt besök i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningen i Västsverige har lett till ett ovanligt besök i Kungälv. En säl har simmat in och tog sig under söndagen en tupplur nedanför Bohus Fästning.

Martin Pettersson fick på söndagen samtal från en kompis. En säl skymtades i Nordre Älv.

En otroligt sälsynt händelse… eller sällsynt händelse.

– Det är en mycket udda händelse, säger Martin Pettersson, som tagit bilderna på sälen.

Vattennivån i Nordre Älv är mycket högre än normalt och av den cementklump, U-137, som vanligtvis sticker upp 1,5 meter ur vattnet syns bara några decimeter. Annars hade sälen aldrig kunnat ta sig upp på den.

Hur sälen tagit sig dit är oklart, men Martin tror att den kan ha tagit sig upp genom Göta Älv, eftersom Nordre älv har stora skärmar som hindrar i vattnet. Sträckan i Göta Älv, från havet vid mynningen i Göteborg till Bohus fästning i Kungälv, är drygt två mil.

Precis när Martin Pettersson lyckats ta bilderna på sälen så simmade den iväg men han fick under eftermiddagen ytterligare en rapport om att sälen varit på plats.

– Så hur mycket den vart där under dagen vete tusan, men det är säkert ett flertal timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.