Samarbete istället för gnäll

Uppdaterad
Publicerad

Problemen utanför Migrationsverket förra fredagen har istället för fortsatt pajkastning lett till ett helt nytt samarbete. 

– Det känns jättebra, säger regionchefen på Migrationsverket i Västra Götaland Marcus Toremar.

Förra fredagen fick han och myndigheten ta emot mycket kritik, framförallt i sociala medier, efter att det visat sig att barnfamiljer fått sova utanför Migrationsverket i Kållered. De som spridit bilderna och filmer i sociala medier var representanter från nätverket Refugees welcome Göteborg.

– Vi flaggade för de problem vi såg, säger kommunikationsansvarig Joakim Cederberg Hake på Refugees welcome Göteborg.

Efter det träffades Marcus Toremar och Joakim Cederberg Hake utanför Migrationsverket och de satte sig ner och började tala med varandra.

– Vi lade många missförstånd åt sidan, säger Joakim Cederberg Hake.

Slutat gnälla

Nu anser de båda att det är bättre att samarbeta. Migrationsverket har gett nätverket idéer kring hur de kan hjälpa på bäst sätt. Dessutom förklarat varför det kan ta betydligt längre tid för en myndighet att genomföra vissa förändringar till skillnad från en hjälporganisation.

Framförallt har de kommit fram till att sluta gnälla på varandra.

Marcus Toremar erkänner att det var fredagens tumult som ledde fram till det nya samarbetet.

– Sådant leder alltid till reflektion. Vi funderar såklart på hur vi kan bli bättre. Det behöver inte betyda att den bilden om hur det var förra fredagen var helt rätt.

Men nu ser de båda fram emot en bättre dialog.

– Vi pratade innan men vi har tagit pratandet till en helt ny nivå, säger Marcus Toremar.

– Vi har saknat den direkta dialogen. Istället för att kontakta media tar vi nu heller upp telefonen och ringer de berörda på Migrationsverket, säger Joakim Cederberg Hake.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.