Sändningstider Västnytt

Uppdaterad
Publicerad

I samband med höststarten måndagen den 25 augusti gjordes en kanalomläggning, där samtliga sändningar utom sändningen 22.15 flyttade till SVT 1.

SVT samlar tre av de stora nyhetsprogram till en nyhetstimme varje vardag 19.00 – 20.00 i SVT1 – Kulturnyheterna, regionala nyhetsprogram samt Rapport med A-ekonomi. Även de regionala nyheterna 18.10 visas i den kanalen.

Förändringarna innebär att delar av hushållen måste göra en ominstallation eller kanalsökning av sina digitala mottagare.

– Den allra största delen av publiken behöver inte göra någonting alls. Det handlar om de hushåll som är anslutna till ett kabel-eller bredbandsnät, säger SVT:s distributionschef Jan-Olof Gurinder. Där gör operatören de nödvändiga förändringarna. Men undantag kan förekomma och man bör söka mer information hos sin operatör om man är osäker.

De hushåll som tar emot tv med vanlig antenn (marknätet) måste göra en ominstallation av sin digital-tv-mottagare. Ominstallation görs enkelt med fjärrkontrollen. Då rensas tidigare inlagda kanaler bort och nya läggs in automatiskt. För att underlätta övergången kommer de nya och gamla tv-kanalerna att sändas parallellt fram till den 15 september. Därefter försvinner bilden helt och hållet om man inte gjort ominstallationen. Det innebär alltså att hushåll med vanlig tv-antenn har tre veckor på sig att göra de nödvändiga förändringarna.*)

De som tar emot via satellit, Canal Digital eller Viasat, måste göra en ny kanalsökning. Den kan göras redan nu.

Varför gör SVT detta?

Det är en direkt följd av den nya kanalprofileringen och den nya utbudsstrategin. Rätt program i rätt kanal. Det blir lättare för publiken att hitta sin favoritprogram.

Vad måste man göra om man tar emot i marknät?

De hushåll som tar emot tv med vanlig antenn (marknätet) måste göra en ominstallation av sin digital-tv-mottagare. Ominstallation görs enkelt med fjärrkontrollen. Då rensas tidigare inlagda kanaler bort och nya läggs in automatiskt. För att underlätta övergången kommer de nya och gamla tv-kanalerna att sändas parallellt fram till den 15 september. Därefter försvinner bilden helt och hållet om man inte gjort ominstallationen. Det innebär alltså att hushåll med vanlig tv-antenn har tre veckor på sig att göra de nödvändiga förändringarna.

Vad måste man göra om man tar emot via satellit?

De som tar emot via satellit, Canal Digital eller Viasat, måste göra en ny kanalsökning. Den kan göras redan nu. Canal Digital har en övergångstid till den 29 september och Viasat ingen sluttid.

(Viasat kommer inte att hinna göra alla förändringar till måndag morgon. I Gomorron Sverige kommer ABC att visas över hela landet. Men till kvällen ska rätt regionalprogram finnas.)

Vad måste man göra i kabel-och bredbandsnät?

Ingenting. Operatörerna gör alla förändringar i sin huvudcentral. Men det kan finnas undantag i mindre nät och får man problem ska man vända sig till sin operatör.

Kommer det finnas regionala sändningar i SVT24?

Nej, 24:an kommer att bli en rikskanal liksom Barnkanalen/Kunskapskanalen. Sändningarna av alla de regionala programmen i SVT24 på natten tillsammans med 24Vision är en rikssändning.

Hur vet man vilken operatören är?

Man kan fråga sin husvärd eller sin bostadsrättsförening. Eller leta reda på den senaste fakturan.

Vad gör SVT för att marknadsföra förändringarna av de regionala sändningarna?

I korthet: Crawltext, trailer, webbsajt: svt.se/regionalflytt, information på SVT Text sid 670, intervjuer i regionalprogram, i Gomorron Sverige, info på respektive programs sida, releaser m m (Ytterligare information: Ursula Hægerström, SVT Kommunikation)

Hur många regionala nyhetsprogram sänder SVT?

19.15 i Nyhetstimmen i SVT1 sänds 19 olika nyhetsprogram, lokala och regionala, varav ett nytt, som startar den 25 augusti, SVT Sörmland .

Alla andra tider sänds 11 olika regionala nyhetsprogram.

Vilka är de 19 lokala och regionala program som sänds i Nyhetstimmen??

SVT Sydnytt, SVT Blekingenytt, SVT Västnytt, SVT Hallandsnytt, SVT Smålandsnytt, SVT Jönköpingsnytt, SVT Östnytt, SVT Sörmland, SVT Tvärsnytt, SVT Västmanlandsnytt, SVT Värmlandsnytt, SVT ABC, SVT Uppland, SVT Dalarna, SVT Gävleborg, SVT Mittnytt, SVT Jämtlandsnytt, SVT Västerbottensnytt och SVT Nordnytt.

Vilka är de 11 regionala programmen som sänds övriga tider?

SVT Sydnytt, SVT Västnytt, SVT Smålandsnytt, SVT Östnytt, SVT Tvärsnytt, SVT Värmlandsnytt, SVT ABC, SVT Dalarna, SVT Mittnytt, SVT Västerbottensnytt och SVT Nordnytt.

Vad är skillnaden mellan dessa program?

I Nyhetstimmen finns utrymme för fler lokala nyheter. I övriga sändningar görs ett regionalt urval av dagens viktigaste nyheter.

Hur ser tablån för de regionala nyhetsprogrammen i SVT1 och SVT2?

SVT1

Gomorron Sverige:

07.10 (val bland 11 regionala program/vard.)

08.10 (val bland 11 regionala program/vard.)

09.10 (val bland 11 regionala program/vard)

18.10 (val bland 11 regionala program/vard&helger)

19.15 (val bland 19 regionala program/vard)

19.55 (val bland 11 regionala program/helger)

SVT2

22.15 (val bland 11 regionala program/vard)

22.30 Eftersnack tis/ons (repris dagen efter)

Kommer det finnas regionala sändningar i SVT24?

Nej, 24:an kommer att bli en rikskanal liksom Barnkanalen/Kunskapskanalen. Sändningarna av alla de regionala programmen i SVT24 på natten tillsammans med 24Vision är en rikssändning.

Visar all operatörer samtliga SVT:s regionala nyhetsprogram?

Nej, det varierar. Tv-publiken bör i princip alltid ta kontakt med sin tv-operatör/husvärd/bostadsrättsförening för mer information. (Telefonnummer till de största operatörernas kundtjänster finns på svt.se/regionalflytt samt i SVT Text sidan 670).

För de största operatörerna gäller följande:

Marknät

SVT:s samtliga regionala program (19) finns i Teracoms nät. Alla marksändare sänder dessutom minst två olika program för hushållen/kabelnätet att välja det mest lämpliga. Mer information på teracom.se/privat där det finns täckningskartor och information om sändarna.

OBS! De allra flesta Boxer-kunderna tror att SVT:s kanaler och TV4 finns i deras utbud. Men det är kanaler som ligger fritt i marknätet. Boxer är alltså inte den operatör publiken ska vända sig till när det gäller marknätet utan Teracom.

Satellit

Canal Digital visar 14 (de 11 plus Jönköpingsnytt, Gävleborg, Jämtlandsnytt)

Viasat visar de 11.

Bredband/IP-tv

Telias IP-nät matas när det gäller de regionala programmen av Canal Digital och ger ett val på 14.

Kabelnät

Det finns ungefär 4 000 små och stora kabelnät. De visar alla de regionala nyhetsprogram, som ska vidaresändas i området i fråga. TV-publiken hänvisas till sin operatör/husvärd/ bostadsrättsförening.

Viktigt: Om man som tittare uppfattar att det är fel version av det regionala SVT-programmet som vidaresänds ska man, om rättelse inte sker, vända sig till Radio- och TV-verket och begära att verket kräver att det sker en ändring i nätet.

Com Hem som är det största nätet visar samtliga 19 SVT-program både digitalt och analogt.

Vad är skillnaden mellan ominstallation och kanalsökning?

På marknaden finns en mängd olika digitalboxar med något olika beteende när det gäller möjligheterna att infoga nya kanaler.

När DVB-standarden togs fram glömde man bort att ta med stöd för dynamiska förändringar i programlistor (kanalbuketter). En del nyare apparater innehåller numera automatik som upptäcker då nya kanaler uppstår medan de allra flesta andra apparater kräver att man manuellt lägger till nya kanalnamn.

Det finns i huvudsak två sätt att göra detta på, kanalsökning eller nyinstallation. Om man väljer kanalsökning så lägger apparaten endast till nya kanaler. Kanaler som inte längre sänds tas inte bort, vilket gör att dessa fortfarande finns kvar i boxens kanallista. Dessa måste raderas manuellt en i taget. För den kunninge kan detta vara ett bra alternativ.

Vid nyinstallation rensas kanallistan helt och endast befintliga kanaler läggs in i den nyskapade listan. I SVT:s kommunikation till tittarna rekommenderar vi att man gör nyinstallation av detta skäl.

Det finns en nackdel med nyinstallation, nämligen att även användarspecifika favoritlistor eller liknande rensas bort och behöver göras om. Detta är speciellt besvärande om man har satellitmottagning där det finns flera hundra kanaler där man själv skapat en lista med endast de kanaler man är intresserad av.

I kabelnät med digitalboxar samt i de nyaste mottagarna sker förändingar automatiskt och där behöver man inte göra någon kanalsökning eller ominstallation.

Måste inte alla operatörer sända alla SVT:s regionala program?

Vidaresändningen i kabelnäten regleras av de sk must carry-reglerna som finns i Radio- och TV-lagen. De säger att de kanaler från SVT som är avsedda för området i fråga ( dvs rätt med rätt regionalprogram) ska vidaresändas.

Nät som vidaresänder både analogt och digitalt behöver dock inte vidaresända samma versioner av SVT1 och SVT2 digitalt.

Det är inte heller klarlagt om bredbandsnät ska omfattas av must carry-bestämmelserna. Omfattningen av den regionala nedbrytningen beror vad SVT via avtal kan åstadkomma.

SVT arbetar på olika sätt för att alla operatörer ska vidaresända alla 19 versioner av SVT1 och SVT2.

För satellit gäller inte must carrybestämmelserna utan antalet regionalprogram hos Canal Digital respektive Viasat regleras av de avtal SVT tecknat med respektive operatör. Parterna har kommit fram till att den omfattning som nu gäller är rimlig utifrån tekniska och ekonomiska aspekter. SVT har ingen skyldighet att sända över satellit eller att säkerställa att samtliga 19 versioner sänds ut.

De tittare som anser att tjänsten hos Canal Digital eller Viasat inte motsvarar deras önskemål får hänvisas till att ta mot från marknätet, som är den enda distributionsform som SVT har skyldighet att använda.

Om hushåll har valt satellit pga dålig mottagning i marknät kan man ta kontakt med Teracom för att de ska kunna kontrollera mottagningen. SVT är kund hos Teracom och kan i vissa fall ställa krav på Teracom att förbättra täckningen i och mottagningen frän marknätet.

Kommer förändringarna i tablåer och kanalprofiler att påverka SVTHD?

Innehållet i SVTHD kan komma förändras men kommer fortsatt att vara en parallellsändning av vad som sänds i någon eller några av SVT:s andra kanaler.

SVTHD sänds idag hos Canal Digital, Viasat, Com Hem samt i marknätet över Mälardalen. Kanalen kan senare att komma in även hos andra kabel- eller IPTV-operatörer.

SVTHD beräknas fortsatt sändas i marknätet över Mälardalen. Någon utökning till andra områden är inte planerad eller möjlig under den närmaste tiden. Om kanalen ska kunna få en större täckning i marknätet måste en övergång till sändning i VHF- i stället som idag i UHF-band att krävas. Ett sådant beslut kan inte tas av SVT utan av regering och riksdag, Radio- och TV-verket mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.