Säve nobbar bud på egen prislapp

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Göteborg city airport i Säve blir allt snurrigare. Nu uppges ägarna Swedavia ha nobbat ett bud på hela flygplatsen. Till ett pris dom själva satt.

Ägarna till flygplatsens grannbyggnad, Nolvik restaurang och konferens, blev intresserade av att ta över flygplatsen när det stod klar att Swedavia inte längre ville driva verksamheten vidare.

– Huvudsyftet är att vi ska ta hit taxiflyget och jetflyget. Precis som det var innan Ryan Air kom hit, säger Lars Jochnick, ägare Nolvik restaurang och konferens.

Göteborg city airport

Uppgifter till SVT Väst säger att Swedavia själva satte priset till 100 miljoner kronor. En summa som ägarna till Nolvik konferens accepterade. Men när man trodde att affären var klar hände sen inte mycket.

– Man kom tillbaka efter någpn månad och hade höjt budet. Och då var det var inte intressant för oss.

Hur mycket dyrare blev det?

– 3-4 gånger dyrare

Så de ville plötsligt ha 300-400 miljoner. Vad tänker du om det?

– Det är skandal. Det är oförskämt och ett statligt företag gör inte affärer på det viset.

Tror du de vill sälja överhuvudaget?

– Nej det tror jag inte. Flygplatsen är inte till salu, säger Lars Jochnick.

Säve som fungerat som ett nav för lågprisflyget till och från Göteborgsregionen fick dödsstöten i november i fjol när en bärighetsundersökning, som SVT Väst ännu inte fått ta del av, sägs visa att taxibanans bärighet inte stämde överens med tidigare värden och att detta skulle vara skäl till att stänga ner flygplatsen.

På Swedavia är man förtegen om budet från Nolvik restaurang och konferens.

– Jag kan inte bekräfta att vi har satt det priset eller att vi har backat från det priset. Det sker diskussioner mellan flera olika parter och det finns olika förutsättningar och utmaningar i att ta över en flygplats. Det vi vill se är en långsiktig plan för verksmaheten som bedrivs, säger Charlotte Ljunggren på Swedavia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg city airport

Mer i ämnet