I sommar öppnar den trettonde Second hand-butiken i Limmared. Foto: SVT

Second hand-butikerna tog över orten

Uppdaterad
Publicerad

Genom att fylla orten med loppisar och antikt har det lilla samhället Limmared fått ett uppsving. Nu byggs förskolan ut.

Thomas Johansson sitter på en antik stol i ett hav av kristallglas, mattor och böcker. Han öppnade sin butik i Limmared för 13 år sedan.  

– Då var det många tomma affärslokaler i Limmared, utmed Storgatan var varannan butik tom, säger Thomas Johansson.

Uppmanade andra

Men istället för att sörja började han tjata. Thomas Johansson började uppmana andra han kände inom branschen att öppna second hand, loppis eller antikt i det lilla samhället. För tre år sedan byggdes dessutom besöksmålet Glasets hus på orten och med det blev det ännu lättre att få besökare och butiker.

Besökare från hela Sverige

 I sommar öppnar den trettonde second hand-butiken i Limmared och nu är hela centrum fyllt. Inte längre några tomma lokaler.

– Vi får besökare från hela södra Sverige, från Laholm till Norrköping, säger Thomas Johansson. 

Butikerna ser inte varandra som konkurrenter, tvärtom. Thomas Johansson kallar det för ”Ullaredseffekten”, många butiker på samma ställe drar folk.

Förskolan byggs ut

Det, tillsammans med flyktingtillströmmningen, gör nu att Tranemo kommun får bygga ut förskoleplatserna i Limmared.

– Det betyder mycket för hela Tranemo kommun att Limmared utvecklas. Vi ser att vi har en positiv befolkningstrend och det är ett stort antal besökare som besöker orten, säger kommunchefen Annika Hedvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.