Joel Opperdoes (i grå tröja) har dubbla känslor inför hemkomsten. Foto: Ship to Gaza

Ship to Gaza-aktivister hemma efter fängelse

Uppdaterad
Publicerad

18 aktivister greps av israelisk militär för en vecka sedan när de försökte nå Gaza. Nu har de landat på Landvetter. Flera av dem är från Göteborg.

På måndagskvällen landade de svenskar som var med på den senaste Ship to Gaza-aktionen på Landvetter.

De hade då suttit en vecka i israeliskt fängelse.

– Det känns ju underbart att vara hemma, men det känns fruktansvärt att vi inte kom fram till Gaza, säger Joel Opperdoes, 32, från Göteborg som var befälhavare på fartyget Marianne från Göteborg.

Bordades på internationellt vatten

Båtfärden mot Gazas hamn med båten Marianne från Göteborg stoppades under natten mot måndagen för en vecka sedan, nästan 100 sjömil från destinationen (alltså runt 17 ”vanliga” mil). Fartyget var då ute på internationellt vatten. Israelisk militär från fyra större militärfartyg gick ombord och grep hela besättningen på 18 personer, varav sex svenskar.

– Det kom 35 personer, tungt beväpnade och maskerade. De började misshandla tre av besättningsmedlemmarna med elpistoler, sparkar och slag. En person blev riktigt grovt misshandlad under flera minuter, säger Joel Opperdoes.

Han blev själv sedan också slagen när han vägrade köra båten.

– De dunkade huvudet mot väggen och slog mig i ansiktet och hotade att döda mig.

Fängelse i en vecka

Besättningen transporterades till hamnstaden Ashdod i Israel och sattes i israeliskt fängelse, där det skedde ytterligare hot och lögner enligt Joel.

– Men det viktiga är att vi inte är offren i det här. Det viktiga är att palestinier i Gazaremsan och palestinier på många andra håll utsätts för mycket värre våld och att ingen tar dem på allvar, säger Joel Opperdoes.

Han är också kritisk mot att angreppet skedde på internationellt vatten.

– Sverige har erkänt Palestina som stat. Vi färdas på en svensk båt. Så länge vi färdas på internationellt vatten så är det svensk lag som gäller. Det struntar man totalt i och tar oss utanför Egypten.

Kommer du resa igen?

– Så länge blockaden av Gaza består kommer jag kämpa för att få bort den. Jag är sjöman. Om jag kan använda min yrkeskunskap solidariskt så kommer jag göra det. Vi har redan börjat samla in pengar för att kunna åka igen.

Fjärde försöket

Den senaste färden var det fjärde försöket av Ship to Gaza att bryta Israels blockad och nå Gazas hamn med förnödenheter till det palestinska folket. Fartyget var lastat med bland annat medicinsk utrustning och solcellspaneler. De tidigare försöken har skett 2010, 2011 och 2012. Vid det första försöket dödades nio besättningsmedlemmar av israelisk militär.

Den israeliska armén skriver på sin hemsida om den senaste bordningen att ”efter att fartyget vägrat ändra kurs så besökte vi fartyget och sökte igenom det. Styrkorna har rapporterat att våld inte var nödvändigt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.