Foto: SVT arkiv

Sjukvården saknar en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Skattehöjningen i början på året såg till att öka regionens intäkter och stärkte sjukhusens ekonomi med 750 miljoner kronor. Trots de extra pengarna visar nu en ny prognos på en förlust med mer än 500 miljoner kronor.

Socialdemokraterna menar att den styrande blågröna majoriteten blundar för problemen, men åtgärder är på gång, rapporterar P4 Skaraborg.

– Det är på väg med åtgärdsprogram på Sahlgrenska, Skaraborgs sjukhus och NU-sjukvården, så det kommer vidtas åtgärder för att skapa balans, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Framförallt ökar kostnaden för personal mer än planerat, mycket på grund av ökad övertid bland sjuk- och undersköterskor. Men att sjukhusen skulle behöva mer pengar tror inte Johnny Magnusson.

– Man kan nog inte säga att det är brist på pengar i första hand, utan man har kanske uppfattat att man har bättre ekonomi än vad man egentligen haft. Och därmed inte varit lika stram vad gäller nyanställningar.

Västra Götalandsregionen höjde skatten med 35 öre den 1 januari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.