Sänkta straff i gängrättegång

Uppdaterad
Publicerad

En av de hårdast dömda i gängrättegången i Bergsjön fick sitt straff nästan halverat när hovrättens dom kom på onsdagen. Två personer frias helt från grov misshandel.

Det handlar om en av de personer som dömdes till åtta års fängelse för mordförsök. Hans straff sänks med nästan hälften till fyra år och två  månader, och brottet han döms för ändras till medhjälp till försök till mord.

– Jag är väldigt nöjd, det var ju mitt andra yrkande. Jag väntar på att min klient ska ringa tillbaka från häktet i Sollentuna. Jag vet att han kommer att bli väldigt väldigt glad, säger Björn Hurtig som försvarar den 27-åring som nu får sitt straff halverat.

Skottlossningar i Göteborg

Försvaret drev linjen om att uppsåtet att mörda inte var helt klarlagt av åklagaren, trots den hemliga rumsavlyssningen som funnits i den misstänktes hem.

Den andra personens straff för försök till mord står kvar. Han är 25 år och pekas ut som en av ledarna för gänget.

Hovrätten sänker även straffen för sex av de män som dömts för grov misshandel i fängelse i drygt två år. Deras straff sänks med ett halvår. Enligt rätten beror det på att allt inte är bevisat.

Två av männen frias från misstankar, en friades redan vid tingsrätten. Den andre släpptes efter förhandlingarna och är tidigare ostraffad. Hovrätten anser det inte bevisat att han varit på plats vid misshandeln.

Tre bröder i toppen

Det kriminella gänget i Bergsjön bestod av flera personer, och tre bröder i toppen.

I november 2013, när två av bröderna lämnat stan, bestämde sig de yngre för att ta över makten. De överföll den yngste brodern och misshandlade honom grovt i flera timmar i ett skogsparti i Bergsjön, kissade på honom och gav honom två dygn på sig att lämna stan. Det blev startskottet för en rad skottlossningar, en del på ljusa dagen.

Den misshandlade mannen kontaktade både polis och sin bror som befann sig i Irak och angav de som gjort det.

Enligt åtalet började brodern ruva på hämnd, och tillsammans med en kumpan skaffade han sig ett vapen. I mars 2014 gick han enligt åtalet ut i Bergsjön för att jaga svikare. I samband med det sköt han en person i höften.

Fängelsestraff för låga ansåg åklagare

Tingsrätten dömde både falangerna i gänget till fängelse, 8 år för mordförsök för två som skulle hämnas misshandeln, och 2 år till de som stod för startskottet. Båda sidor överklagade. De dömda för de hävdar sin oskuld, och åklagaren för att han tyckte straffen var för låga.

– När det gäller de som är dömda för försök till mord fick de 8 år, men jag bedömer att straffvärdet är 10 år, säger åklagare Håkan Larsson.

Efter hovrättsförhandlingarna i februari släpptes två personer, bland annat en före detta anställd i Försvarsmakten.

– Det behöver inte betyda att de inte blir straffade, men de var tidigare ostraffade och därmed bedöms risken för återfall som låg och då bedömde rätten att de inte behövde sitta häktade längre, säger Håkan Larsson.

Efter de många gripandena har det enligt Västnytts källor i Bergsjön blivit mycket lugnare i området.

– Jag har bott här sedan 1969 och jag ser mycket färre mopeder nu, till exempel. Det är en allmänt lugnare känsla de senaste tre månaderna ungefär, säger Leif Palmqvist till SVT Västnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet