Se grafiken – här har skottlossningarna ökat i Borås. Foto: SVT

Skjutningarna ökar i Borås – vakuum efter Bandidos

Publicerad

Polisen misstänker att alla årets sju skjutningar rör en konflikt mellan två kriminella stadsdelsgrupperingar som strider om makt, narkotika och pengar.

Kvällen den 7 oktober dånar skott från automatvapen på Hässleholmen i Borås. Skotten borrar sig in i bostadshus, in genom tvättstugans fönster. Två män skadas vid skottlossningen.

Det är det senaste exemplet på en konflikt som eskalerat.

– Det handlar om makt, pengar och narkotika. Att man inte ska vara inne på varandras område och sälja, säger Tomas Jansson som är lokalpolisområdeschef i Borås.

Skjutningarna har ökat i Borås de senaste åren. 2013 var det en skjutning i Borås. I fjol fem.

I år har det skett hela sju skjutningar, där totalt en man dödats och tre skottskadats.

Bandidos lämnade i fjol

Två av skjutningarna har ägt rum på stadsdelen Norrby och lika många på stadsdelen Hässleholmen. Polisen bedömer dock att i stort sett alla årets skjutningar, inklusive den handgranat som exploderade tidigare i år, har att göra med en konflikt mellan rivaliserande kriminella grupper på just Norrby och Hässleholmen. En konflikt som polisen tror ha fått bränsle när Bandidos lämnade staden ifjol.

– Det kan vara så att det uppstod ett vakuum kring vem som fick sälja narkotika. Ur det kanske det uppstod nya konstellationer som ville tjäna pengar på det här, säger Thomas Jansson.

Svårt att få personer att vittna

Men att kommat till rätta med det här har visat sig svårt. För en tid sen friades två män som misstänktes för mordförsök, efter en skjutning in mot självaste polisstationen i Borås.

– Vi har inte fått så värst många dömda för de här brotten. Det är något som vi jobbar hårt med att försöka lagföra människor, säger Tomas Jansson.

Ett av problemen som polisen ser är att det är svårt att få vittnen att berätta vad de sett. Något som försvårar brottsutredningarna.

– Det är inte vi som vittnar, utan det är andra människor som ser det och dem är vi händerna på, säger Tomas Jansson.

Fakta

Skjutningar i Borås 2015:

26 februari – Värmlandsgatan, Norrby.

3 mars – Solvarvsgatan, Hässleholmen.

14 mars – Hallbergsgatan, centrum.

1 juni – Sandgärdsgatan, centrum.

7 augusti – Östgötagatan, Norrby.

1 september – Hultagatan, Hulta

7 oktober – Våglängdsgatan, Hässleholmen.

Handgranat:

9 september -  Distansgatan, Hässleholmen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.