Sveriges kommuner och landsting kräver nya regler kring nyanlända i skolan. Foto: SVT

SKL kräver nya regler kring nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och landsting har lämnat en kravlista till regeringen kring mottagningen av nyanlända. Bland annat kräver man dispens för kravet på lärarlegitimation inom skolan.

SKL har lämnat in en lång kravlista med förslag till åtgärder och regelförändringar när det gäller kommunernas mottagning av nyanlända.

För skolan finns flera krav. Bland annat nämns den akuta lärarbristen och med anledning av den stora flyktingströmmen menar nu SKL att kravet att alla lärare ska ha legitimation inte fungerar.

den segregerade skolan

Man nämner särskilt brister på modersmålslärare och studiehandledare och föreslår därför att man måste tillåta ”fjärrundervisning på entreprenad”. Det man menar är att kommuner måste kunna avtala med varandra om att sköta varandras undervisning inom dessa områden.

Vill ändra lagen

Men för det krävs en ändring i skollagen, vilket alltså SKL kräver.

– Vi arbetar nu hårt för att få gehör för våra krav, säger Roy Melchert på SKL.

Andra åtgärder som krävs är att även folkhögskolor ska kunna få ansvara för språkintroduktion. Enligt dagens skollag är det bara kommunala eller enskilda huvudmän – friskolor – som får ansvara för det.

I kraven finns också förslag om lättnader för kommunerna. Med tanke på den stora flyktingströmmen vill man att en mer flexibel undervisning för nyanlända ska tillåtas.

Kortfattat innebär det att man menar att det inte är rimligt att kräva att kommunerna ska klara av ordinarie undervisning i alla dess former när det gäller asylsökande.

Mer resurser

Man kräver också att staten skjuter till mer pengar.

– Det här är en stor utmaning för kommunerna. Staten har redan höjt kommunernas ersättning med 50 procent per asylsökande elev, men det räcker inte. Vi behöver mer, säger Roy Melchert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

den segregerade skolan

Mer i ämnet