Grova kränkningar på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Namngivna ungdomar hängs ut som horor, missbrukare och psykiskt sjuka. Runt 20 orter har haft ett eller flera skvallerkonton som varit aktivt det senaste året. Den ort som sticker ut är Göteborg.

Flera kommunala skolor i Västsverige har blockerat sajten Ask.fm efter att ungdomar blivit utsatta för anonyma kränkningar. En av kommunerna är Kungsbacka där 16-åriga bloggaren Olivia Tervamäki fått ta emot kränkande kommentarer.

– De säger att man ska ta livet av sig, hoppas att du blir våldtagen. Sådana kommentarer uppfattar jag som grova, säger bloggaren Olivia Tervamäki.  

Kränkande

Olivia Tervamäki är en av många ungdomar som fått ta emot kränkningar på sajten Ask.fm. När SVT:s Uppdrag Granskning kartlägger Ask.fm visar det sig att där finns ett 40-tal så kallade skvallerkonton, kopplade till ett 20-tal orter. Där sprids sedan kränkande uppgifter om ungdomar på orten.

– Vi tillåter inte kontona men vi behöver bli underrättade om dem. Personer måste rapportera när de hittar dem och inte delta i att fortsätta sprida rykten, det fruktansvärda skvallret eller kränkningarna som finns. Det är väldigt viktigt att det rapporteras till oss – vi kommer att vidta åtgärder, säger Annie Mullins, säkerhetsansvarig på Ask.fm.

Medger problem

Ask.fm har blockerats i skolor av minst 16 kommuner i Sverige. Sajten har uppmärksammats i samband med självmordsfall i Storbritannien och USA. Företaget bakom medger att det förekommit problem, men säger att man nu har nya ägare och satsar mer på att granska vad som skrivs. Man menar att ansvaret också ligger utanför sajten.

– Sociala medieföretag kan inte känna till varenda kommentar som gjorts. Det är så sociala medier fungerar. Åter igen – du måste använda rapporteringsmekanismen. Deras vänner ser detta, varför rapporterar de inte? Jag ber dem, snälla, rapportera det till oss, säger Annie Mullins.

Olivia Tervamäki har tiotusentals följare och säger att hon är van vid hat men att andra ungdomar drabbas värre.

– Jag känner att man ska kunna ha sociala medier utan att behöva bli hatad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.