Foto: SVT

Våldet ökar inte i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Risken för skottlossningar och grova brott är inte vanligare i Uddevalla än på andra orter.

Det menar polisen i Uddevalla, trots att fyra unga personer skjutits ihjäl på mindre än ett halvår.

– Vi ser i nuläget ingen trend eller en uppåtgående våldsspiral i Uddevalla, Vi har inte särskilt många skottlossningar här, säger Nina Heyden, nytillträdd chef för lokalpolisområde Västra Fyrbodal.

Trippelmordet i Uddevalla

Ökad oro

I dag börjar rättegången efter trippelmordet i mars då tre unga personer sköts ihjäl i på Bävedalsgatan i centrala Uddevalla. En händelse som skakat om invånarna och som hos många lett till ökad oro.

Den blev inte mindre av att ytterligare en 23-årig man sköts ihjäl i bostadsområdet Hovhult i början av augusti. Men polisen ser de fyra dödskjutningarna som två isolerade händelser. Det handlar om tillfälligheter snarare än en ny trend. 

– Det är förfärligt och olyckligt att de här två händelserna hänt med det finns inget specifikt Uddevallaproblem. Trippelmordet är unikt även i ett riksperspektiv säger Nina Heyden.

Men varför har de skett just i Uddevalla?

– Vi håller på och tittar på det men först måste får se de bakomliggande motiven till de här skjutningarna. Och det vet vi först efter rättegångarna.

Lägre än genomsnittet

Och statistik från Brottförebyggande rådet ger polisen stöd. Antalet grova våldsbrott går ner över hela landet och under de senaste tio åren har antalet anmälda våldsbrott per invånare i genomsnitt varit lägre i Uddevalla än i riket i stort alla år utom 2008.

En uppfattning polisen istället har är att våldet tycks bli allt grövre inom och mellan kriminella konstellationer där vapen och narkotika ofta förekommer.

Våld snabbt

Trenden är också att uppkomna konflikter snabbare leder till våld.

– I vissa kriminella sfärer och kretsar kan man ha olika tillhörigheter, kamratskaper och överenskommelser. Sen kan det uppstå konflikt och vägen till att ta till grovt våld kan då vara väldigt kort. Varför det har blivit så har jag ingen bra förklaring till, säger Nina Heyden.

Men leder den här kunskapen till några förändringar på längre sikt?

– Arbetsmetoder har vi och vi har även en god bild av den kriminella verksamheten i Uddevalla och vilka som ingår. Men att förebygga grovt våld och förebygga mord är svårt. Inte omöjligt men oerhört svårt, säger Nina Heyden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet