Foto: Skärmdump/privat

Skytt uppmanade till att skjuta debattör

Uppdaterad
Publicerad

En person med förtroendeuppdrag i Västsvenska skyttesportsförbundet uppmanade andra att skjuta debattören Kajsa Hällje. Uppmaningen kom efter att Hällje i en debattartikel i Expressen skrivit att man bör dra ner på julklapparna och istället hjälpa flyktingar.

– Det är väldigt obehagligt att han har tillgång till vapen, säger Kajsa Hällje till SVT Nyheter.

Inlägget är borttaget men en skärmdump visar hur mannen blir arg på det som debattören Kajsa Hällje skrivit. Efter hans namn står det: ”En sån idiot. Skjut fanskapet innan hon gör mer skada.”

Det var efter en debattartikel i Expressen av Jonas Andersson som Kajsa Hällje bestämde sig för att svara honom. Hennes svar handlade bland annat om att vi bör dra ner på julklapparna och istället hjälpa flyktingar.

Jonas Andersson lade ut Kajsa Hälljes svar på sin facebooksida och då reagerade mannen med uppmaningen att skjuta Kajsa Hällje.

– Det är väldigt obehagligt att han har tillgång till vapen, och framför allt tycker jag att det är väldigt olämpligt, säger Kajsa Hällje.

”Gått under huden”

Hon hade förväntat sig näthat när hon skrev debattartikeln men hon hade inte trott att det skulle vara så obehagligt som det blev.

– Det har verkligen gått under huden på mig på ett sätt jag aldrig trodde det skulle göra, säger Kajsa Hällje.

Mannen har skrivit inlägget i sitt eget namn, på ett konto med en bild på honom själv. Bilen som finns på bild på kontot är hans. Nu är inlägget borttaget, och när SVT Nyheter Väst ringer mannen vill han inte vare sig minnas eller kommentera det han har skrivit.

– Jag tycker inte, inte, att vi ska prata mer om det här. Jag har ingenting att säga dig, säger han.

Säger sig inte vara aktiv

När vi frågar om det olämpliga i att han har tillhör ett skytteförbund, och uppmanar folk att skjuta någon, säger han att han inte längre är aktiv.

En bild som förbundet själva inte delar. När SVT talar med dem säger de att personen har ett av sina förtroendeuppdrag kvar.

Kajsa Hällje ångrade först att hon skrev debattartikeln, på grund av allt det hat hon mötte, men när chocken hade lagt sig insåg hon att det är viktigare att stå upp för vad man tror på än att låta hatarna vinna.

Men hon har svårt för att inte ta åt sig av uppmaningen från mannen.

– Jag tror inte att hans skulle göra något men jag kan inte vara helt säkert. Det här samtalsklimatet triggar upp en stämning som kommer leda till att vissa går över gränsen, kanske inte han, men i ett längre perspektiv finns det en risk att vissa kommer göra hemska saker mot andra.

Ordförande upprörd

– Det är här helt oacceptabelt, och totalt emot allt som vi står för, säger en mycket upprörd ordförande i huvudstyrelsen i Västsvenska skyttesportsförbundet Stefan Jakobsson.

– Har man ett förtroendeuppdrag, kan man heller aldrig bara uttala sig som privatperson på det här sättet, säger Stefan Jakobsson som säger att han nu ska ha interna diskussioner med andra i förbundet om vilka åtgärder de kommer vidta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.