Släck inte olja med vatten

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna var många i sociala medier när SVT Väst lade ut en film på vad som händer när du försöker släcka brinnande olja med vatten.

– Många vet nog att det gäller olja, men kanske inte lika många som vet att det gäller stearin, säger Josefin Åkerström som arbetar på räddningstjänsten i Göteborg som är samordnare för just brandskydd i hemmet.

SVT Väst lade för några dagar sedan ut en film på vad som händer om du häller vatten på brinnande olja. Många blev förvånade över det kraftiga eldmolnet som stiger upp i köket. Filmen har nu visats flera hundratusentals gånger på Facebook.

– Vatten kokar vid 100 grader och vanlig matolja börjar brinna någonstans runt 200 grader, så i samma ögonblick som vattnet når den här brinnande oljan så förångas det och då tar den med sig smådroppar av den här brinnande oljan upp. Så det är därför det blir en sådan häftigt reaktion av det, säger Josefin Åkerström.

Kväv elden

Enligt Josefin Åkerström är det viktigt att vara försiktiga med stearinljusen i juletider, men framförallt är det just i köket där många bränder startar. Just brinnande olja, som försökte släckas med vatten var till exempel anledningen till att det började brinna i ett kök i Kortedala i Göteborg i somras och som sedan ledde till att 200 personer blev bostadslösa.

Se till att man verkligen stänger av spisen, att man är noga när man lagar mat att man befinner sig i köket och inte håller på med en massa andra saker samtidigt och jättebra att göra rent fläktfiltret, säger Josefin Åkerström.

Och om det börjar brinna i din kastrull med olja: lägg på locket och kväv elden, stäng av spisen och ställ bort kastrullen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.