Se hur Simon Bjaaland befriade räven. Foto: Simon Bjaaland

Slussvakten Simon blev rävens hjälte

Uppdaterad
Publicerad

En räv fastnade i Dalslands kanal nära Billingfors. Den fick slussas ut i frihet – i dubbel bemärkelse.

Det var i Dalslands kanal nära Billingfors som räven hade av okänd anledning hamnat nere i slussbassängen mellan två portar och inte hade en chans att ta sig upp för de höga kanterna.

– Det var min kollega nere på 18:e slussen som hade träffat på en fotgängare som hade sett räven i slussen. Varav min kollega ringde mig för att tala om det, säger Simon Bjaaland till SVT Nyheter Väst.

Räven satt och frös på en sten

Det var då Simon började hålla utkik efter räven och såg den sitta på en sten i slussen.

– Jag såg att den satt där och skakade, men jag vet inte hur den hamnat där. Det var första gången som jag såg ett djur där, säger slussvakten Simon Bjaaland.

Simon öppnade då portarna men var tvungen att låta lite för att få fart på räven.

– Jag fick tjoa lite så att den skulle ta sig ut, säger Simon Bjaaland.

Lycklig slut

Räven satte då fart och tog ett skutt ned i vattnet, simmade ut genom slussen och tog sig upp på kanten längs kanalen. Simon ringde då upp kollegan för att berätta hur det hade gått.

– Det kändes bra att den kom ut. Det var en tuff räv som simmade i det kalla vattnet. När han kom upp gav han mig en blick. Det var riktigt som han tackade mig, säger Simon Bjaaland.

I filmen ovan ser du hur det såg ut när Simon befriade räven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.