Foto: SVT

Slut på gymnasieplatser för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga ökningen av unga flyktingar som kommer till Göteborg gör att köerna till gymnasieskolorna har växt och platserna tagit slut. 

Maria Edman är rektor på Center för språkintroduktion i Göteborg. Hit kommer alla nyanlända invandare som ska slussas ut i gymnasieskolorna. Hon har sett en kraftig ökning av antalet elever.

– Det har varit ett stort inflöde. Hittills under terminen har vi tagit emot fler än under hela förra hösten.

#flykt

På Center för språkintroduktion kartläggs utbildningsnivån hos alla blivande elever. En del har fler års skolgång bakom sig i hemlandet medan andra inte ens kan läsa eller skriva.

Lång väntan

Ökningen av antalet invandrare har lett till att väntetiderna för kartläggningen har dragit iväg.

– Vi ser en fördubbling av väntetiderna. Idag tar det upp emot en månad innan vi kan inleda kartläggningen, säger Maria Edman.

Efter att utbildningsnivån är klarlagd ska eleverna slussas ut till någon av de 11 gymnasieskolor i Göteborg som har introduktionsprogram för nya svenskar. Och här har det nu tagit stopp.

– Väntetiden för det är oklar idag för i dagsläget finns det ingenstans att placera dessa elever, säger Maria Edman

Har lokaler eller personal

Samtidigt som Center för språkintroduktion fungerar som en utslussningsportal för eleverna är centret en gymnasieskola. Enligt Maria Edman har de personal för att kunna ta emot fler elever men saknar lokaler. På andra håll, som på Bräckegymnasiet, är situationen den motsatta.

Där finns lokaler men saknar lärarresurser.

– Lokalbrist och personalbrist. De är de två stora stötestenarna, säger hon.

Kortare skoltid

Situationen är inte unik för Göteborg, enligt Skolverket är det stora variationer i landet men i flera kommuner är läget ansträngt vad gäller att få ut elever i gymnasieskolorna.

Enligt Maria Edman arbetar utbildningsförvaltningen i Göteborg för fullt med att försöka lösa platsbristen. Hon beskriver en svårighet i att verksamheten får anpassas efter behoven i efterhand då det är svårt att förutse hur många elever som kommer och vilken utbildningsnivå de har.

– Vi märkte i början av året att vi fick en stor ökning av elever som gått kortare tid i skolan eller inte alls och då behöver vi helt plötsligt personal med en annan typ av kompetens. Så man vet inte riktigt vad man har att vänta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet