Slutrökt på Skaraborgs sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Från den 31 maj blir Skaraborgs Sjukhus, ett helt rökfritt område. Beslutet innebär att rökning inte är tillåten inom områdena för Skaraborgs sjukhus Falköping, Lidköping och Skövde. Men psykiatrin undantas.

– Vi behöver ha en rökfri miljö för alla som vistas på sjukhusets områden, för att ingen ofrivilligt ska behöva utsättas för tobaksrök, säger Pia Haikka, processledare för Hälsofrämjande hälso- och sjukvård och den som leder införandet av rökfritt sjukhusområde.

Efter införandet den 31 maj kommer rökkurerna att saneras och göras om till lusthus, där man som patient kan sitta och prata med anhöriga, eller som anställd koppla av vid raster.

Tjuvrökare

När SVT Nyheter Väst besöker Skaraborgs sjukhus i Skövde sitter Lena Liljedahl och Carin Söderberg Jernby på sofforna och röker. Sofforna pryds av skyltar där det står ”Rökfri zon”.

– Vi struntade faktiskt i det idag. Vi behövde båda komma ut och lugna ned oss lite, för vi  har anhöriga som ligger här. Man får en välbehövlig paus som anhörig genom att kunna ta en cigg, säger de.

De är negativa till rökförbudet.

– Det ska alltid klankas ned på oss rökare. Men om det blir så att man får gå flera hundra meter, ja då kanske det är dags att sluta, säger Lena Liljedahl.

Lugnar inte nerverna

Men rösterna från anhöriga om att rökning skulle lugna nerverna är inget sjukhusledningen vill ta på allvar.

– Att rökning skulle kunna vara bra för att  lugna nerverna stämmer inte. Det man lugnar är sitt nikotinsug, säger Pia Haikka.

Enda undantaget gäller inom psykiatrin. Rättpsykiatrin är helt undantagna, men även på den stängda avdelningen kommer patienter att få röka.

– Där kommer vi att se mellan fingrarna till en början, säger Pia Haikka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.