Under hösten har en stor grupp ensamkommande nordafrikanska ungdomar mer eller mindre bott på gatan. Foto: SVT

Sociala resursförvaltningen har kartlagt gatubarnen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta är kommer från nordafrikanska länder men många är även från Afganistan. Göteborgs kommun har nu kartlagt den grupp ensamkommande ungdomar som mer eller mindre bott på gatan.

Under två veckor har social resursförvaltning i Göteborg på politikernas uppdrag i försökt att kartlägga situationen för de nyanlända ungdomar som uppehåller sig i centrala Göteborg. Under hösten har en stor grupp ensamkommande nordafrikanska ungdomar mer eller mindre bott på gatan.

– Det har varit väldigt frusterande under hösten och jag har ofta gått hem med en klump i magen för att jag vet att jag har lämnat minderåriga som sover på gatan, berättar Maria Filipovic på Fältgruppen City.

Gatubarn

Har tidigare varit hemlösa

Sammanlagt har kommunen intervjuat 76 ungdomar, de flesta från Marocko och andra nordafrikanska länder, men också ungdomar från länder som Afghanistan, Syrien och Palestina.

Över hälften har erfarenhet av att leva på gatan, antingen i Sverige, i hemlandet eller i övriga Europa. Tidigare hemlöshet verkar enligt rapporten också vara en faktor som gör att ungdomarna fortsätter att leva på gatan även i Sverige och inte tar emot den hjälp som erbjuds. Det gäller särskilt de så kallade marockanska gatubarnen.

Men enligt Fältgruppen City har det gjorts kraftfulla åtgärder under vintern för att ta hand om de unga som bor på gatan. Men ett problem har varit att få tag på tillräckligt många platser för ungdomsvård enligt LVU.

Många har fått hjälp

Polisen har tidigare gått ut med att situationen i Nordstan lugnat ner sig något. Socialsekreterare Maria Filipovic tror också att de flesta av de marockanska gatubarnen nu faktiskt har fått hjälp.

– Man ser nästan inga ungdomar längre i Nordstan som behöver hjälp, de har alla fått en säng att sova i. Jag vet förstås inte hur länge den här situationen kommer att vara, men just nu ser det ganska bra ut, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatubarn

Mer i ämnet