Foto: SVT

Spot nosar rätt på lössen

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste vapnet i kampen mot vägglössen är hunden. SVT Nyheter Väst hängde på cockerspanieln Spot när han nosade sig fram till vägglöss på ett hotell i Göteborg.

Hunden Spot är på jakt. Men efter vad? Ett kryp stort som en äppelkärna. Som flyr dagsljus och kommer fram under natten i jakt på människoblod. Svaret är: vägglöss. Och de senaste åren har det blivit allt vanligare att de även finns på hotell.

När ett hotell eller en fastighetsägare misstänker att det finns vägglöss i deras lokaler händer det allt oftare att det dyker upp en hund istället för en människa för att kolla om det faktiskt stämmer. Det dyker upp en människa, men det är hunden som gör jobbet. Sedan några år tillbaka samarbetar Anticimex med ett företag som har hundar som är specialiserade på att hitta vägglöss – tack vare sitt fantastiska luktsinne.

Miljontals fler luktceller

En hund har cirka 2000 miljoner luktceller medan en människa ”bara” har fem till tio miljoner. Tack vare den stora mängden luktceller är hundar duktiga på att identifiera och lokalisera dofter. Sedan tidigare har man tränat hundar till att kunna lukta sig fram till sprängmedel och narkotika, men nu kan fyra stycken EU-certifierade hundar i Sverige även lukta sig fram till vägglöss. Och det går snabbt, på ungefär 50 sekunder kan en hund söka igenom ett helt rum.

På ett hotell i Göteborg står hundföraren Mattias Johansson redo med hunden Spot. När Mattias har gett sin signal springer Spot iväg och börjar söka. Han sniffar sig fram och när han väl har hittat lusen markerar han det genom att sätta sig. Som belöning får Spot leka med sin favoritleksak.

– Vi människor jobbar med ögonen, hunden jobbar ju med sin specifika nos, och det är den som vi vill åt. Så hunden går in och jobbar med sin nos genom att försöka känna igen och selektera alla dofter i ett rum. Då spelar det ingen roll vart dofterna kommer ifrån utan de kan sitta inne i väggen och tränga ut genom en väggkontakt eller genom en säng, säger hundföraren Mattias Johansson.

Stor ökning av fall

2006 hade Anticimex 65 fall i Västra Götaland då man sanerade bort vägglöss. 2013 låg den siffran på 1982 fall. Och anledningen till att den har ökat så drastiskt är för att vi inte längre lever på samma sätt. Vi reser mycket, lånar böcker och cd-skivor från biblioteken. Sen är våra bostäder inte längre lika täta.

Trots att problemet med vägglöss ökar över lag i samhället är det än idag ett känsligt och nästan tabubelagt ämne. Det är få som vågar prata om det, framför allt hotell som är rädda för att förlora sina kunder.

– Till en början ville vi gå ut med det för att belysa det här problemet, men efter att ha funderat på det har vi valt att inte göra det, det skulle kunna slå helt fel, säger chefen på det hotell vi besöker.

– Hotellen är ju en riskmiljö, det är där människor rör sig och vägglössen följer med i vårt bagage. Gästen som kommer, han kan ju ha varit i London dagen innan. Luleå. Moskva. Det spelar ingen roll. Och så kommer lössen med, och då får hotellet problemet, säger Johan Kvillborn Jensen, skadedjurstekniker.

Men vad kan man som privatperson göra för att inte riskera att få med sig löss?

– Man kan börja med att inte placera sin packning under sängen eller nära sängen. Ska man bo en längre stund ska man inte packa upp och lägga i byrålådan, utan lägg det högt och nära dörren. Sen när du kommer hem, så packa gärna upp i badrummet. Och efter att du har packat upp och tvättat allt så dammsug resväskan och ställ undan den, säger skadedjurstekniker Johan Kvillborn Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.