Utbrott av den smittsamma hästsjukdomen kvarka oroar. Foto: Martina Holmberg/TT

Smittsam hästsjukdom oroar stall

Uppdaterad
Publicerad

Den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka sprider sig just nu i Västsverige. Flera stall har stängt in- och utförsel av hästar för att försöka slippa smittan.

Kvarka är en hästsjukdom som är känd för att vara mycket smittsam. Den har nu konstaterats på en rad ställen i Västsverige. Av oro för smittan har Munkedals ridklubb stoppat all in- och utförsel av hästar. Det här skriver Bohusläningen.

 – Vi har hört en massa rykten om att kvarka kan finnas i Munkedals närområde. Vi har infört de här stoppen tills vi vet mer. Det är väldigt smittsamt och farligt och hästarna kan dö av det, säger Marika Åberg, ordförande i styrelsen för Munkedals ridklubb till Bohusläningen.

Flera utbrott i Västsverige

Enligt Statens veterinärtekniska anstalt har det under de senaste två månaderna konstaterats två utbrott just i Munkdal. Men även fler ställen i Västsverige är drabbade, både Tjörn och Kungälv har drabbats och på Göteborgs och Bohusläns ridsportsförbund har man även fått rapporter från Bollebygd, Älvängen och Göteborg.

– Det är flera stall runt om i Västsverige som stängt för in- och utförsel för hästar, berättar Kerstin Gunnesson på Göteborgs och Bohusläns ridsportsförbund. De senaste månderna är det flera platser som drabbats och får man in smittan på stallet så kan det bli ödesdigert för verksamheten.

Bättre på att anmäla

Kvarka kan jämföras med influensa, hästarna får ofta hög feber, hosta och en svår och smärtsam halsinfektion. För dräktiga ston kan den vara direkt livsfarlig, de kan kasta fölet, alltså få missfall. Hästarna som blir smittade är ofta dåliga i flera veckor.

Smittan kan även föras vidare från människor via kläder. Den är enligt lag anmälningspliktig och på Ridsportsförbundet har man märkt att ridklubbarna blivit bättre på att anmäla smitta.

– Ridklubbarna har blivit bra på att tala om när de har smitta i stallet. Det är bra, det hjälper till för att begränsa spridningen så att så få som möjligt drabbas, säger Kerstin Gunnesson på Göteborgs och Bohusläns ridsportsförbund.

Enligt Statens veterinärtekniska anstalt så förekommer utbrott av kvarka årligen i Sverige.

Symtom på kvarka

Hög feber i 24-48 timmar, sedan hosta och näsflöde

Näsflöde, ofta varigt men kan vara tunt och genomskinligt i början

Svullna lymfkörtlar i huvud/halsregion med bölder som kan spricka

Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter

Sjukdomen kan också förlöpa med betydligt lindrigare symtom, till exempel enbart näsflöde eller hosta utan hög feber. Äldre hästar visar ofta mildare och kortvarigare symtom än unga.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.