Stängsel saknades vid dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man dog när han klättrade upp på en järnvägsvagn på Kville bangård i Göteborg förra året. Nio år tidigare dog en 18-årig pojke på samma bangård. Trafikverket har hävdat att stängsel och varningsskyltar fanns på platsen. Men det stämmer inte, avslöjar Sveriges radios Kaliber.

Två unga människor har med nio års mellanrum dött på Kville bangård när de fått ström i sig. Efter den första olyckan 2005 gjorde dåvarande Banverket – det som nu är Trafikverket – utredningar som visade att det saknades stängsel där den 18-årige pojken som dog kom in, och Räddningstjänsten skrev att man kan förhindra liknande olyckor genom att hägna in området.

– Det är för lätt att komma in här, och en ganska enkel åtgärd är att se över skalskyddet, säger Björn Sundberg, tidigare utredare på Banverket, till Sveriges Radio Kaliber.

Efter den andra dödsolyckan 2014 sa Trafikverket så här i en intervju med SVT Västnytt.

– Om vi tar Kville som exempel så har vi bra med stängsel runtomkring. Vi har grindar som är låsta och du behöver ha behörighet för att komma in på området, sa Helga Valdemarsdottir, underhållsansvarig på Trafikverket.

Problemet är bara att det inte är sant.

Skyller på varandra

Det finns inget stängsel överhuvudtaget på en sträcka som sträcker sig 300 meter. Dessutom avslöjar Kaliber att Trafikverket inte bara talar osanning, utan även att ansvariga myndigheter skyller på varandra.

– Jadu, det är faktiskt så att det är kommunen som beslutar och har ansvar för att sätta upp staket. Så den frågan får du ställa till kommunen i så fall, säger Christer Ahlin, sektionschef på Trafikverket, till Kaliber.

För, enligt stängsellagen, ska kommunen besluta om stängsel som skyddar människor. Sedan skall Trafikverket i princip se till att de kommer upp. Men Kaliber visar att kommunikationen mellan Trafikverket och kommuen sedan 2005 havererat och att berörda myndigheter inte tagit sitt ansvar.

”Oförlåtligt”

SVT Västnytt har sökt Trafikverket för att få svar – men den statliga myndigheten har tagit beslutet att inte ställa upp på några intervjuer med argumentet att det skulle kunna uppmuntra självmord. Att svara på vad de kunde gjort för att förhindra dödsolyckor och varför de tidigare kommit med uppgifter som inte stämmer får då stå tillbaka, anser Trafikverket.

I samband med begravningen för 20-åringen som dog förra året säger hans syster följande:

– Jag  tycker att det är oförlåtligt att man har underlåtit att ha säkerhet. Jag tycker att det är skandalöst att man uttalar sig på ett sätt som vilseleder människor som läser tidningar och lyssnar på nyheterna, när man säger att säkerheten är god och att man gjort förbättringar sedan 2005 då en pojke dog på samma plats. De borde skämmas, säger Mian Lodalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.