• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Statsministern invigde Segerstedtsinstitutet

Uppdaterad
Publicerad

Ett helt nytt nationellt forskningscentrum som ska minska rekryteringen till våldsbejakande rörelser och rasistiska organisationer invigdes på fredagen. Men det nya Segerstedtsinstitutet, som det heter, får samtidigt kritik av forskare för att inte vila på vetenskaplig grund.

DN Debatt framför 18 forskare från Göteborgs Universitet kritik mot det nya institutet.

Bland annat skriver forskarna att rasismforskningen håller för låg kvalitet och att inriktningen mot våldsbejakande extremism är problematisk då den är onyanserad samtidigt som den stjäl resurser från forskningen om rasism.

– Det här centret handlar ju inte alls om forskning och rasism utan har ett fokus på extremism, och det tycker vi är problematiskt, säger Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet.

I debattartikeln skriver hon och de andra forskarna att institutets fokus på bekämpning av våldsbejakande extremism riskerar att göra mer skada än nytta.

– Svenska muslimer riskerar genom den här politiska diskursen att utmålas som terroister. De vittnar i dag om hur deras barn redan i förskolan antas vara i riskzonen, säger Therese Svensson, doktorand i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.