bild på en mobil med appen Stoppa tjuven Foto: Helena Josefsson

”Stoppa tjuven” – ny app i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

I Skövde har man utvecklat en app för att minska stölderna bland kommunens handlare. Tanken är att man på ett snabbt sätt ska kunna varna andra handlare.

Precis som på så många andra ställen drabbas handlare i Skövde hårt av stölder av olika slag, trots larm och andra sätt för att försöka minska svinnet. Nu ska tio butiker och verksamheter i kommunen, med start i mitten av mars, under tre månader ska testa en ny app. Appen som heter Stoppa tjuven har utvecklats i ett samarbete mellan kommunen och handeln. Elin Yousif är butikschef i en av butikerna och ser positivt på försöket

– Jag tycker att den verkar vara jättebra och det är en chans för oss att vara före tjuvarna för vi ligger alltid ett steg efter och det är jätteviktigt att vi hjälps åt för det är ett stort problem, säger Elin Yousif.

Kompletterar en polisanmälan

Via appen ska handlare på ett snabbt sätt kunna varna varandra. Själva appen ersätter inte en vanlig polisanmälan, men via appen länkas man vidare för att lätt kunna anmäla ett brott till polisen. Och Anders Johansson på brottsförebyggande enheten vid polisen i Skövde säger till Västnytt att de har begränsade polisresurser och därför ser detta med appen som ett bra komplement för att kunna gripa tjuvar på en gång.

Är det inte ni från polisens sida som ska snabba upp ert arbete istället?

– Om det vore så enkelt så skulle det vara jättebra, men det är så att vi har många ärenden så vi måste göra prioriteringar, säger Anders Johansson.

”Ensam är inte stark”

Det är Daniel Rapp, som numera är handelschef inom Skövde kommun men som tidigare var butikssäljare, som kom på idén med appen. Det var efter en stöld då han blev av med ganska mycket i butiken som han kände att något mer borde göras mot svinnet.

– Jag gjorde en polisanmälan och sedan ringde jag till två, tre andra handlare i mitt närområde som jag har en relation till och där slutade då mitt engagemang, men jag kände att jag ville göra mer. Vi måste skrika högt tillsammans, säger Daniel Rapp till Västnytt.

Är det verkligen handlarna som ska stoppa tjuvarna, är det inte polisen som ska göra det?

– Nä, jag tror vi måste hjälpas åt, ensam är inte stark, inte i det här fallet, säger Elin Yousif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.