Foto: SVT Design

Stor lärarbrist i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

När höstterminen nu drar igång står västsvenska skolor inför en ökad brist på lärare. I en enkätundersökning som SVT Nyheter Väst gjort säger 8 av 10 kommuner att de fortfarande inte lyckats tillsätta alla lärartjänster.

Svartedalsskolan i Göteborg är en av många skolor där lärarbristen märks. Bland annat saknas två förskollärare på grund av att skolan inte lyckats tillsätta tjänsterna. När vakanta tjänster nu riskerar fyllas med tillfälliga vikarier och obehöriga lärare befarar den ordinarie personalen att det kan gå ut över verksamheten.

– Vi kan inte ha samma pedagogiska kvalitet i verksamheten. Vi får prioritera bort saker, till exempel utflykter och studiebesök i stadsmiljö, säger förskolläraren Martin Carlén.

SVT Nyheter Väst har gjort en mejlenkät som besvarats av 28 av Västra Götalands 49 kommuner. Av dem säger 16 att det i år är svårare att rekrytera lärare och fritidspersonal. Och 23 kommuner, det vill säga drygt 80 procent av de som svarat, uppger att de fortfarande inte lyckats tillsätta alla tjänster.

Svårt hitta behörig personal

Flera kommuner ger uttryck för oro över att det blivit svårare att hitta behörig personal. Ofta är det förskollärare, och lärare MA/NO och slöjd som är svårast att hitta.

– Det är jättesvårt att få tag på dem, men just i år har jag haft tur och lyckats tillsätta de tjänsterna. Men jag har bitvis varit orolig, säger Louise Eriksson, rektor på Svartedalsskolan.

Från den 1 juli krävs lärarlegitimation för att sätta betyg – den som är obehörig lärare ska ta hjälp av en behörig kollega. Lärarförbundet varnar nu för att det kan få konsekvenser för behörig personal.

– Ja det finns en oro bland de legitimerade och behöriga lärarna för hur det kommer att drabba dem Kommer dt bli mer arbetsuppgifter om man ska sätta betyg för en kollega? Vi är oroliga för det, säger Elisabeth Mossberg, ordförande för Lärarförbundet Göteborg.

Oro i Göteborg

I Göteborg handlar det om cirka 220 tjänster som ännu inte är tillsatta. Ansvarigt kommunalråd i Göteborg håller med om att situationen är svår för förskollärare, men vill tona ner problemen med obehöriga lärare i grundskolan.

– Det är ju inte olämpliga lärare på något sätt. Att vara obehörig lärare kan innebära att man väntar på besked från skolverket för att få sin behörighet eller att man ska komplettera något poäng på någon kurs för att få rätt ämne. Så det är inte någon stor dramatik i detta.

På Lärarförbundet är man kritisk mot att kommunens politiker inte tar allvarligare på frågan.

– Man måste fundera på vad man sätter för löner. Är lärarna rätt lönesatta? Vad ska man göra för att minska arbetsbelastningen så att lärarna får de förutsättningar som behövs för att bedriva undervisningen? säger Elisabeth Mossberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.