Foto: SVT

Storbråk på Chalmers

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk har blossat upp mellan Chalmers studentkår och den egna kårtidningen Tofsens redaktion. Nu väljer chefredaktören Linn Hansen att säga upp sig i protest.

Det var när kårfullmäktige valde att ändra i kårtidningens uppdragsbeskrivning som Linn Hansen, chefredaktör och ansvarig utgivare på Tofsen, fick nog. Kårfullmäktige strök ordet ”granskning” i uppdraget och ersatte det med att tidningen ”aktivt ska bevaka”.

– Jag tycker det är ett hot mot demokratin att man undanhåller information från studenterna genom att stoppa granskningar, säger Linn Hansen.

Men Chalmers kårordförande Philip Radkte ser inget konstigt med ändringen.

– Beslutet fattades för att Tofsen skulle bli mer attraktiv för medlemmarna och det här är den riktningen som anses vara mest lämpad, säger han.

Det kan upplevas som att ni tystar en kritisk röst. Vad säger du om det?

– Det fortsatt finnas en möjlighet till ifrågasättande, det är ingenting som förbjuds med det här.

Den avhoppande chefredaktören Linn Hansen ser nu dystert på Tofsens framtid.

– Jag känner en oro för Tofsens möjlighet att tillse att studenterna får det de behöver av studentkåren och att det inte kommer vara samma Tofsen som grundaren startade.

Tofsen

Kårtidningen Tofsen grundades 1944 och ges idag ut i 3500 exemplar.

Tidningen finansieras helt av annonsintäkter.

Chalmers studentkår har totalt 11 000 medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.