Strömstad toppar pantligan

Uppdaterad
Publicerad

Snittar på cirka 3000 burkar och PET-flaskor per person.

Svenskarna blir allt duktigare på att panta burkar och PET-flaskor. 2013 pantade svensken i snitt 163 sådana förpackningar men förra året ökade siffran till 169 stycken per person. En kommun utmärker sig lite extra. I Strömstad lämnades omkring 37 miljoner burkar och PET-flaskor in, vilket räknat per kommuninvånare blir 2 956 stycken.

”Att Strömstad toppar är inte alls oväntat, det har de gjort i många år. Förklaringen är att de har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän”, säger kommunikationschefen på Returpack, Katarina Lundell, i ett pressmeddelande.

Antalet pantade förpackningar ökar stadigt varje år. 2014 var det Danderyd, Burlöv och Eda som ökade mest. När det gäller län, är värmlänningarna de som oftast lämnar tillbaka förpackningar.

Förra årets återvinning innebar att 613 593 ton mindre koldioxid släpptes ut jämfört med ny tillverkning, uppger Returpack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.