Emma Woxlin och Jonas Karles får 200 000 kr i entreprenörsstipendium.

Studenter fick pris för unik solcell

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick två projekt på Chalmers Ventures stipendier på sammanlagt 400 000 kronor. Priset delas ut till projekt inom energi och miljö.

Idag presenterades tio entreprenörer som vardera fick ta emot entreprenörsstipendium på 200 000 kronor från ÅForsk. Två projekt från Chalmers Ventures fick ta emot prispengar, Swedish Algae Factory och Epishine.

– Det känns jätteroligt. Framförallt eftersom vi precis har startat vårt projekt och inte har så mycket pengar, säger Emma Woxlin på Epishine.

Mobilladdare

Emma Woxlin går sista året på på Chalmers entreprenörskolas masterprogram. Hon får priset tillsammans med Jonas Karles. De jobbar på att hitta användningsområden för organiska solceller. Nu håller de på med en prototyp av en mobilladdare som får el från organiska solceller.

– Det är ett enkelt sätt att täcka behovet av el i avlägsna samhällen i Afrika, Indien och Indonesien, säger Emma Woxlin. Där kan det räcka med en mobilladdare eftersom de har mobiltelefoner men inte alltid tillgång till elektricitet.

Väldigt tunna

Enligt Emma Woxlin är organiska solceller väldigt tunna. De kan sättas upp på glasfasader som solskydd samtidigt som de producerar el. Till skillnad från traditionella solceller som kräver mycket energi vid tillverkningen så ska de organiska ha betalat av sin energiåtgång på en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.