Tre göteborgare misstänks för terrorbrott eller medhjälp till terrorbrott. Foto: SVT/TT

Svenskar åtalas för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kommer åtalet mot de två göteborgare som misstänks för terrorbrott i Syrien. Åtalet beskrivs som unikt i Sveriges historia.

Det var i somras som två göteborgare greps i sina bostäder i Göteborg. Båda ska enligt åklagaren ha begått mord genom terrorbrott i Syrien under 2013.

En tredje göteborgare är misstänkt för medhjälp till samma brott men han befinner sig i Syrien och är därför häktad i sin frånvaro.

Terrordömda göteborgare

– Det här är första gången som svenska medborgare åtalas för terrorbrott i Syrien. Det vore en stor framgång för det svenska rättsväsendet om det också blir fällande domar, säger Peder Hyllengren, terrorexpert på Försvarshögskolan.

Exakt vad göteborgarna misstänks ha gjort kommer sannolikt att bli känt när åtalet kommer under måndagen.

Vad som redan är känt är att det finns bevismaterial i form av bilder eller filmklipp.

– Det förvånar mig inte. Det finns ganska mycket filmmaterial på nätet där svenska medborgare syns begå hemskheter i Syrien. Allt från personer som poserar med avhuggna huvuden till personer som trampar på lik, säger Peder Hyllengren.

Lider av skottskada

Om den aktuella bildbevisningen kommer att offentliggöras kommer att framgå under dagen.

På ett filmklipp som redan florerar på nätet syns en av de åtalade framföra jihadistisk propaganda. Samma person är i dag funktionshindrad och därför släppt i väntan på åtal och rättegång.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst lider mannen av en skottskada som han ådragit sig under strider i Syrien.

De båda som åtalas är 30 och 32 år gamla och uppvuxna i en av Göteborgs förorter. Den tredje mannen är 27 år och uppvuxen i en annan förort till Göteborg.

”Då förstod jag”

En person som känner den skottskadade 32-åringen berättar att mannen i sin ungdom var framgångsrik inom en idrott. I samband med attacken mot World trade center i New York 2001 ska han ha jublat av glädje.

– Då förstod jag att något var fel, säger personen till SVT Nyheter Väst.

Mannen ska ha avslutat sin idrottskarriär och hängett sig allt mer åt religionen. Under 2012 eller 2013 ska han alltså ha begett sig till Syrien.

Han är tidigare dömd för olaga hot.

30-åringen är dömd för ringa vapenbrott men är även misstänkt för ekonomisk brottslighet och grov utpressning som ska ha begåtts under senare tid.

27-åringen som ska befinna sig i Syrien är tidigare endast dömd för en skadegörelse.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst befinner han sig i Raqqa, IS starkaste fäste i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet