Anita Johansson. Foto: SVT

Synskadade Anita kan tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

I sjutton år har Anita Johansson arbetat som Närhälsans regioninformatör för synskadade i Västra Götaland. Nu vill Närhälsan att hon ska återgå till sitt ursprungliga arbete som läkarsekreterare – ett arbete hon själv anser att hon har dåliga förutsättningar att klara av.

– Man kan inte säga att jag ska bli läkarsekreterare igen. Det är helt andra mediciner och diagnoser. Jag har inte jobbat på 17 år som läkarsekreterare, jag tror att jag kan ta dö på patienterna faktiskt, säger Anita Johansson, regioninformatör och radiojournalist.

Anita Johansson försöker hålla humöret uppe, men hon har en tuff period i sitt liv. Hon började jobba som läkarsekreterare mellan 1980 och 1998 i Vara och Nossebro, men med ett nytt grafiskt datorprogram försvann den möjligheten. Hon utbildade sig till radiojournalist och fick en nystart som informatör där hon bland annat informerade på skolor om hur det är att vara blind.

– Det viktigaste med min tjänst som jag har i dag, det är ju att människor är väldigt osäkra och vet väldigt lite om hur det är att inte kunna se. Genom att jag visar hur hjälpmedel fungerar och genom att eleverna får testa och ställa frågor, så upplever jag att jag gör nytta i samhället och att de får kunskap, säger Anita Johansson.

– Mörkblå, mörkblå säger en robotröst som får Anita att lysa upp.

Ny organisation

Det ser ut som Anita tar fram en mobiltelefon och håller den mot låret. Det är en färgsensor som talar om för blinda vad det är för färg på kläderna dom har på sig. Ett exempel på ett av de hjälpmedel som Anita berättar om under sina föreläsningar.

Med en ny organisation från 2013 anser Närhälsan att de inte längre kan behålla Anitas tjänst som informatör.

Blir det inte väldigt märkligt att Anita ska gå tillbaka till ett jobb som hon kanske inte klarar av, nu när hon har ett jobb som hon klarar av?

– Nu är vi i det läget att vi kommer att inleda diskussioner med den fackliga organisationen och beroende på hur de diskussionerna faller ut så kan det innebära att, i den situation som vi är i nu, att det blir ett arbete med omställning. Då får vi se hur det arbetet går, säger Örjan Skatt, HR-strateg på Närhälsan.

När kommer du att få besked?

– Ja, det undrar jag också, tydligen så ska vi kallas till MBL-förhandling men jag vet inte vad som händer faktiskt. Jag brukar säga – det är inte så svårt att inte se, men det är väldigt svårt att inte bli sedd, säger Anita Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.