Talande robot hjälper barn leka

Uppdaterad
Publicerad

Lekbot heter en uppfinning som ska hjälpa barn med rörelsehinder och talsvårigheter att leka med barn utan funktionshinder.

Lekbot är en liten robot som man via en pekplatta kan få att göra olika saker. Roboten ställer också frågor till barnen och undrar vad som kommer att hända härnäst.

– Det är en jämlikhetspoäng med den här leksaken. Den stora fördelen med den är att funktionshindrade barn, som kanske har ett rörelsehinder eller har svårt att kommunicera, kan leka på lika villkor och hamnar på samma nivå som det typiskt utvecklade barnen, säger Alex Berman som är utvecklare på Talkamatic.

Lekbot är en del av ett forskningsprojekt mellan företaget Talamatic och Göteborgs universitet. Än så länge är Lekbot bara en prototyp, men förhoppningen är att den ska börja tillverkas och användas på förskolor.

– Vi har testat på grupper med fyra- till sjuåringar, säger Alex Berman.

Lekbot visas upp på  Vetenskapsfestivalen som pågår på Nordstadstorget i Göteborg. Roboten ingår i ämnet  språkteknologi som är en korsning mellan språkvetenskap och datavetenskap och målet med den här typen av forskning är att underlätta för människor att kommunicera med maskiner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.