Foto: SVT

Tehusprojekt ska stärka kvinnor

Publicerad

Efter trippelmordet i Uddevalla lever många familjer med större otrygghet än tidigare. Nu har ett nytt kvinnoprojekt startats för att bland annat stärka mammor i deras familjeroll.

– Många kvinnor lever isolerade, känner få andra kvinnor och vet inte vad de ska vända sig när de behöver hjälp. Där ska vi vara ett stöd, säger Fatima Ali Ismael, ordförande i det nybildade Tehus Fyrbodal.

Otrygghet efter morden

På fredag inleds rättegången efter trippelmordet som ägde rum i Uddevalla i mars. En händelse som enligt Fatima Ali Ismael lett till stor otrygghet bland föräldrar i framför allt de norra delarna av staden.

– Alla jag möter, både föräldrar och unga, är oroliga. Kan man lita på kompisar till barnen? Kan man låta dem vara ute? Plötsligt har någon vapen och de kan användas när som helst. Det är en stor oro som många upplever, säger hon.

Stort nätverk

Själv kom Fatima till Sverige och Uddevalla från Irak för 15 år sedan. Hon har i dag ett stort nätverk bland många invandrare i Uddevalla och känner familjer och anhöriga som drabbats vid både trippelmordet och det senaste mordet Uddevalla för några veckor sedan, då en 23-årig man sköts ihjäl på Hovhult.

– Föräldrarna är mycket ledsna och oroliga för framtiden. De undrar varför inte myndigheter och polis hjälpt till innan morden ägde rum, en del har tappat hoppet, säger Fatima Ali Ismael.

Få självförtroende

Nu har hon själv blivit ordförande i det nya kvinnoprojektet Tehus Fyrbodal som dragits igång på initiativ av Kristdemokraterna i Uddevalla. Idén är inte unik utan är hämtad från Tehus-rörelsen som etablerats av Soheila Fors i Karlskoga och som nu spritt sig till många platser i landet. Föreningen är både religiöst och politiskt obunden. Tanken är att skapa en mötesplats där kvinnor kan dela livserfarenheter med andra, få mer kunskap om det svenska språket och samhället.

– Det handlar om integration. När allt är nytt vågar många inte fråga om hjälp. Det är nytt land, ny lag, nytt språk. Men hos ska de få självförtroende och ta steg för att komma in i samhället, säger Fatima Ali Ismael.

Varför vänder ni er till bara kvinnor?

– Männen kommer oftare ut och träffar varandra medan mammorna är mera med barnen. Men vi har en tänkt att ha en särskild kväll då vi bjuder in både polis och socialtjänst som ska informera om deras arbete och då är både pappor och ungdomar välkomna, säger Fatima Ali Ismael.

Förebygga våld

Föreningen har ännu ingen egen lokal men trots det har de första träffarna som hållits i Saronhuset i centrala Uddevalla lockat ett 30-tal kvinnor per gång. Fatima Ali Ismael är optimist och hoppas att föreningen på sikt kan förebygga både våld och otrygghet.

– Om mammorna vet att de inte är ensamma och att det finns någonstans att vända sig när det behövs. Då kan vi förebygga innan ungarna hamnar i problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.