Foto: SVT

Terrorrättegång flyttas till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlingen i målet med två göteborgare som dömts för terroristbrott i Syrien kommer att hanteras av domare i Svea Hovrätt i Stockholm. Orsaken är risk för jäv i hovrätten i Göteborg.

En 32-åring och en 30-åring dömdes den 14 december i Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för terroristbrott genom att ha medverkat vid videofilmade avrättningar där två män fick sina halsar avskurna utanför Aleppo i Syrien.

I måndags överklagade 32-åringens advokat domen till Hovrätten för Västra Sverige i Göteborg. Men där har man beslutat att inte hantera målet. Orsaken är att domaren som dömde männen i tingsrätten, Ralf G Larsson, den 11 januari byter jobb och blir chef för hovrätten.

– Då är vår uppfattning att om någon av hans underställda skulle pröva den dom han har meddelat så skulle det kunna rubba förtroendet för vår opartiskhet, alltså en jävsituation, säger Åke Thimfors, tillförordnad hovrättspresident för Hovrätten för Västra Sverige.

Beslut har därför tagits om att förordna domare i Svea Hovrätt i Stockholm som kommer att hantera målet.

– Det betyder att alla beslut kommer att fattas av domare på Svea Hovrätt men i Hovrätten för Västra Sveriges namn, säger Åke Thimfors.

Förhandlingen hålls i Stockholm

I princip skulle rättegången ändå kunna hållas i Göteborg, med tillrest personal från hovrätten i Stockholm. Men enligt 32-åringens försvarsadvokat har Svea Hovrätt meddelat att förhandlingen kommer äga rum i Stockholm.

– De har berättat att planen är att vi ska åka upp till Stockholm i månadsskiftet januari-februari. Förhandlingen ska hållas där, säger advokat Lars Salkola.

På tisdagen fattade domare vid Svea Hovrätt sitt första beslut i målet, nämligen att den rullstolsburne 32-åringen ska vara fortsatt häktad, trots sitt hälsotillstånd – något som hans försvarare hade överklagat. Under onsdagen meddelade även Högsta Domstolen att den inte prövar häktningsfrågan.

– Jag tycker det har gjorts en korrekt bedömning i jävsfrågan, men det är häpnadsväckande att han måste kvarbli i häktet. Det är uttalat i lagens förarbeten att svårt sjuka inte ska sitta i fängelse, säger 32-åringens försvarare Lars Salkola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.