Foto: SVT

Tomma lägenheter för män som slår

Uppdaterad
Publicerad

Bara två av tio misshandlade kvinnor får plats på skyddade boenden i Göteborg. Samtidigt finns det tomma lägenheter för män som misshandlar.

Fyra lägenheter i Göteborg finns till för att flytta män som slagit sina barn eller sin partner. Men bara två av dem används.

– Under våren har två av dem stått helt tomma. Det är helt enkelt för få som visat något intresse, säger Anders Danell på Utvägs boende till SVT Nyheter Väst.

I dag klubbar kommunstyrelsen igenom sin plan mot våld i nära relationer. Där finns en målsättning kring att det är förövaren som ska flytta, inte offren. En viktig målsättning tycker många som arbetar med frågan, men i verkligheten ser det inte ut så.

Erbjuds terapisamtal

Kvinnorna flyr, männen stannar kvar. Och på kvinnojourerna är bostäder det stora problemet. På Terrafem har man jobbat i flera månader på att få en lägenhet.

– Vi har pratat med flera bostadsbolag, men det har varit nej hela tiden. När jag har en person här får jag ringa runt till andra kvinnojourer, men jag har aldrig fått napp den vägen. Istället får kvinnan och barnen bo hos kompisar, några veckor här och några veckor där, berättar verksamhetsledaren Katarina Bagavac.

För den man som väljer Utvägs boende finns också terapisamtal, en kontaktperson och stöd till barn och partner. Att bara två av fyra lägenheter är fulla samtidigt som många kvinnor inte hittar någon lägenhet tycker Anders Danell är olyckligt.

– Under våren har flera aktuella män backat ur i sista stund. De säger att de har hittat en kompis att bo hos istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.