Enligt lag ska alla under 15 använda cykelhjälm Foto: SVT

Tonåringar ratar cykelhjälmen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler cyklister bär hjälm, men fortfarande är det många unga som struntar i att skydda huvudet.

Förmiddagssolen steker över Göteborg när Emil Susena släntrar ned mot Vasaalléns skugga med cykeln på sin ena sida och Astrid Lindgren på den andra. Han och Astrid har precis börjat gymnasiet och är båda 15 år. Båda använder också cykelhjälm. I alla fall ibland.

– Bara inne i stan, men inte ute vid Saltholmen till exempel, säger Astrid Lindgren.

Emil Susena förklarar att han i dag valt bort hjälmen på grund av de inte fått sina skåp i skolan ännu.

– Jag ville inte kånka runt på hjälmen hela dagen. Annars så har jag nästan alltid hjälm.

Tonåringar oroar

Enligt lag ska alla under 15 använda cykelhjälm, men så ser inte verkligheten ut. Trafiksäkerhetsorganisationen NTF har studerat hjälmanvändandet och totalt sett i landet har ungefär bara var fjärde ungdom mellan 13 och 15 hjälm. Trots att NTF i Västsverige sett en viss förbättring är man fortsatt bekymrade.

– Det är just i den åldern som många är benägna att ta onödiga risker. Man tänker kanske att man är odödlig och osårbar. Att då inte ha hjälm som skyddar vid en eventuell olycka är högst oroande, säger Cecilia Friis, projektledare på NTF.

Allt fler har hjälm

Samtidigt så ser NTF en positiv trend i årets undersökning. Allt fler cyklister använder cykelhjälm. I år bar 44 procent av cyklisterna hjälm i Västra Götaland jämfört med 39 procent förra året.

– Vi ser en generell ökning av hjälmanvändandet i samhället. Jag tror också att allt fler kommuner jobbar med det hållbara resandet, att fler ska cykla och vintercykling gör att fler är benägna att tänka på att cyklingen ska vara säker, säger Cecilia Friis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.